Religiös s-kritik mot biståndssänkning

Anci Magnusson

Anci Magnusson är ordförande för Tro och solidaritets näst största distrikt. Hon är kritisk till att nu även Socialdemokraterna överger en-procent­målet i biståndspolitiken. Foto: privat

Biståndssverige och många kristna reagerade med ilska när den nya regeringen beslöt att minska biståndsbudgeten med 7,3 miljarder.

Detta jämfört med om man skulle ha behållit det tidigare målet på en procent av brutto­nationalinkomsten.

Nu visar det sig att inte heller Socialdemokraterna vill satsa en procent. S minskar visserligen den borgerliga nedskärningen med 2, 5 miljarder, men når ändå inte upp till procentmålet. Enligt den politiska sajten Altinget blir det 0,91 procent av BNI.

– Det här är för mig en fråga om anständighet, säger en upprörd Anci Magnusson som är ord­förande för den religiösa ­s-organisationen Tro och solidaritets distrikt i Jönköpings län, organisationens näst största.

– Vi är ett av världens rikaste länder. Socialdemokratin är en internationell rörelse som aldrig får sätta våra behov framför världens.

Varför skall då just biståndet räknas i procent och inte i kronor som andra budgetposter (med undantag för försvaret)?

– Jag tror att det är viktigt att det inte är en budgetpost som man kan ”jiddra” med. Kan vi inte hjälpa de människor som har det svårast, så klarar vi inte andra saker heller.

Socialdemokratin är en internationell rörelse som aldrig får sätta våra behov framför världens.

Enligt partiledningen är den borgerliga regeringens nedskärning så stor att man inte klarar av att återställa hela besparingen utan att det skulle gå ut över den svenska välfärden. Samtidigt säger man att enprocentmålet ligger kvar – men skjuts på framtiden.

– Det blir orimligt för oss att ta tillbaka nedskärningen i ett svep. Vi gjorde samma sak på 90-talet, men vi övergav aldrig målet, säger Olle Thorell, biståndspolitisk talesperson för S, till Altinget.

– Då tog det några år innan det uppfylldes och vi tänker arbeta på samma sätt nu.

Kommer det då bli stor debatt om detta inom socialdemokratin?

– Nja, svarar Anci Magnusson, som nyligen lämnat över posten som kommunalråd i Nässjö till en partivän. Det blir nog inte något jättestort i partiet.

– Tyvärr är det politiska läget sådant att även de rikaste länderna tycker synd om sig själva.

Detta är inte första gången biståndet leder till intern diskussion inom S. Göran Persson ville på sin tid överge enprocentsmålet, men blev nedröstad på en s-kongress. Också den avräkning av biståndet som den förra s-regeringen gjorde för att täcka kostnader för flyktingmottagandet väckte kritik.

Vänsterpartiet vill i sitt budgetförslag behålla enprocentsmålet. Miljöpartiet vill öka till 1,25 procent av BNI.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne