Så ska Öst och Väst öka samarbetet

Elin Alm och Johan Einarsson står nära varandra. Både på bilden här och i form av det samarbete regionerna har ihop. Foto: Robert Tjernberg

De komma från Öst och Väst, två gånger om året för att hitta gemensamma vägar framåt. Ett samarbete mellan regionerna som deras kyrkoledare bara tror kommer öka.

– Vi får allt fler beröringspunkter, menar Johan Einarsson och Elin Alm.

I många års tid har Equmeniakyrkan region och Öst och Väst träffats fysiskt med arbetslagen två gånger om året. Tanken är att de två regionerna, som också är de största inom Equmeniakyrkan, ska kunna utbyta tankar och idéer och ge kollegiet möjlighet att träffas och spåna idéer.

– Det handlar ju mycket om att lära av varandra och inte uppfinna hjulet på nytt, konstaterar Elin Alm, regional kyrkoledare, RKL, i Väst.

Regionerna träffas regelbundet

När Sändaren är på besök har de samlats i Jönköping för årets första träff. Den här gången har man dragit nytta av nyanställde församlingsutvecklaren i Öst, Daniel Åkerblad som haft en kurs i HLR. Kombinationen pastor och brandman har gett honom vissa specialkunskaper som nu kommit övriga teamet till del.

Men det har också blivit tid för brainstorming och den sista planeringen inför den styrelseutbildning regionerna håller ihop, med start den 3 mars.

– Vi uppmuntrar alla för­samlingsstyrelser att gå och det är en konkret sak vi jobbat ihop länge med som vi ser gemensamma fördelar i, berättar Johan ­Einarsson, regional kyrkoledare i Öst.

 

 

 

Stora delar av gänget från Equmeniakyrkan region Väst och Öst samlade i Jönköping. Foto: Robert Tjernberg

Ungdomar ett bra exempel

Det nära samarbetet lär bara bli ännu tätare framöver. Det faktum att det inte heller är några större geografiska avstånd mellan regionerna, bäddar för att man kan arbeta med fler samarrangemang och möjligheter att bjuda in medlemmar, inte minst ungdomar till olika satsningar över regionsgränserna.

Den årliga retreatresan för unga till Liagård i Norge blir ett klockrent sånt exempel där unga som vill följa med bjuds in oavsett var de kommer ifrån. Nu är dessutom Region Svealand samarrangör av resan.

Tätt samarbete med fler regioner

Och båda tror att det allt tätare samarbetet också gäller med fler regioner.

– Vi är ganska lika och har mycket liknande utmaningar. Men inte minst för personalen som ibland kan vara ganska ensamma i just sin uppgift är det ju väldigt givande att plötsligt ha många kollegor på olika platser i landet som faktiskt jobbar med det just de gör, menar Alm.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA