Ny MR-rapport: Jul och påsk kan vara diskriminerande

Är den lagstadgade helgledigheten kring jul i Kanada diskriminerande? Foto: Gettys 

KANADA. Jul och påsk kan vara religiös diskriminering. Det menar regeringskopplade kanadensiska kommissionen för mänskliga rättigheter i sin nya rapport.

Det är Christian Post som skriver om den rapport som släpptes förra månaden av den Kanadensiska kommissionen för mänskliga rättigheter (CHRC).

Rapporten är årlig och ska syfta till att lyfta oegentligheter kring MR-frågor i Kanada men i årets rapport finns en del saker som sticker ut. Bland annat  menar men att  kristendomens två största helger kan tjäna som exempel på "nuvarande systematisk religiös diskriminering", eftersom de är lagstadgade helgdagar i Kanada

Diskriminerande att tvingas vara ledig

Ickekristna får alltså finna sig i att vara lediga på dessa kristna helgdagar, vilket CHRC menar är diskriminerande.

Enligt "Diskussionsdokumentet om Religiös Intolerans" som publicerades den 23 oktober, "är diskrimineringen mot religiösa minoriteter i Kanada grundad i Kanadas historia av kolonialism", vilket, enligt dokumentet, finner sitt mest "uppenbara exempel" i kanadensiska lagstadgade helgdagar "relaterade till kristendomen."

Eftersom jul och påsk är de enda kanadensiska lagstadgade helgdagarna kopplade till religiösa högtider, hävdar rapporten att "som ett resultat kan icke-kristna behöva begära särskilda anpassningar för att iaktta sina heliga dagar och andra tider på året när deras religion kräver att de avstår från arbete."

Kanada beskriv som intolerant

Rapporten beskriver Kanadas historia med "religiös intolerans som djupt rotad i vår identitet som en kolonial stat," och verkar associera kristna kyrkor med 1900-talets försök att undervisa 150 000 kanadensiska ursprungsbarn genom "obligatoriska internatskolor" finansierade av den kanadensiska regeringen.

"På dessa skolor utsattes ursprungsbarn för tvångskonvertering till kristendomen eftersom deras andlighet framställdes som vidskepelse eller en form av häxkonst," står det i rapporten. "De framställdes som underlägsna varelser för att rättfärdiga våldet och diskrimineringen som de utsattes för av kolonisatörerna."

CHRC fortsätter att belysa vad det beskriver som kanadensiska sociala preferenser, som är "konstruerade på ett sätt som värderar vissa egenskaper eller identiteter på bekostnad av andra - till exempel vit, manlig, kristen, engelsktalande, smal/tränad, inte ha något funktionshinder, heterosexuell, könskonform."

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto:TT

Förbjudet att diskriminera på grund av religion

Även om religion inte definieras enligt den kanadensiska lagen om mänskliga rättigheter, listas det som en av de förbjudna grunderna för diskriminering, tillsammans med ras, ålder, könsidentitet och andra.

Några av de vanligaste formerna av religiös intolerans, enligt rapporten, inkluderar användningen av fysiska eller verbala attacker på religiösa symboler "såsom hijaber, turbaner och kippor."

"När dessa symboler attackeras - vare sig fysiskt eller verbalt - är våldet och trauman detsamma," säger dokumentet. "Det är ett sammanlagt trauma som resultat av själva attacken som är i tillägg till rädslan för att kunna öppet praktisera och representera sin religion.

Kanadas parlament i julskrud. Ett minne blott på sikt? Foto: TT

Så ska kanadensare bli mer toleranta

Rapporten listar också vad den beskriver som "vardagliga yttringar av religiös tolerans," inklusive "mikroaggressioner" som kan variera från det verbala till det "beteendemässiga." Några exempel som listas i rapporten inkluderar "planering av teammöten på judiska eller muslimska helgdagar" och "antagandet att en muslimsk person är ny i Kanada."

För att bekämpa religiös intolerans rekommenderar rapporten att kanadensare bekantar sig med "olika religiösa dagar eller kulturella dagar av betydelse som går utöver de som är kopplade till lagstadgade helgdagar," såsom jul eller påsk.

Med hänvisning till "både inhemska och internationella skyldigheter att skydda kanadensare" från religiös intolerans, avslutar rapporten med att säga "alla kanadensare måste först erkänna Kanadas historia av religiös intolerans, och viktigare, dess existens idag" för att göra Kanada "mer inkluderande och accepterande."

Taggar:

Jul
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne