Räddningsmissionen väntas ta över Vasahemmet

Fredrik Alm
Föreståndaren Fredrik Alm tycker det är en bra ide att överlåta Vasahemmet till annan aktör. Foto: Arkivbild

Betlehemskyrkan i Göteborg vill överlåta driften av äldreboendet Vasahemmet till en annan aktör. Mest aktuell som ny huvudman är Räddningsmissionen i Göteborg, men även Bräcke Diakoni har varit på förslag.

Det var ett helt enigt församlingsmöte som beslutade att överlåta driften av Vasahemmet, med sina 55 boendeplatser, till i första hand Räddningsmissionen.

– Vi kan inte längre axla det stora ansvaret att driva äldre­boendet med allt vad det innebär att driva ett så stort företag. Nu frigör vi resurser som kan ­användas på annat sätt, säger Agneta Wallenstam, ordförande i Betlehemskyrkan.

Samtal om avtal pågår

Det är ännu inte helt klart om det är Räddningsmissionen som blir ny ägare, men det pågår ett samtal som förhoppningsvis ska utmynna i ett avtal, säger Fredrik Alm, verksamhetschef för Vasahemmet.

– Jag tycker att det är en bra idé att överlåta driften av Vasahemmet till en större organisation som både Räddningsmissionen och Bräcke Diakoni är. Båda är vana att hantera frågor som exempelvis handlar om relationen till kommun och region och om bidragsfrågor. Det är ett tungt och tidskrävande arbete som kan kännas för tungt för en församlingsstyrelse, säger Fredrik Alm.

Förutsättningarna för en ideell organisation som vill driva verksamhet med stöd av offentliga medel kan förändras snabbt, vilket Vasahemmet upplevt under det senaste året.

Tvingades skära ned antalet vårdplatser

Som Sändaren tidigare rapporterat tvingades verksamheten plötsligt att skära ner antalet vårdplatser, vilket fick stora konsekvenser.

– Vi har precis tagit oss igenom ett ”knöligt” år som krävt mycket engagemang både från Vasahemmets och församlingens styrelse. Jag tror att det potentiellt kan innebära mer trygghet att ägas av en större organisation, säger Fredrik Alm.

Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen, är mycket positiv till frågan om att bli ny huvudman för Vasahemmet.

Definitivt beslut våren 2024

– Vi ser ett stort behov av välfärdsverksamheter som bedrivs på en kristen grund, inte minst boenden för människor i slutet av sina liv. Vi önskar fortsätta bedriva boendet som både tydligt kyrkligt, ekumeniskt förankrat och lika tydligt inkluderande för alla. Ett boende som är bra på att möta existentiella och andliga behov, som försöker leva ut en kristen människosyn.

Det definitiva beslutet om ny huvudman för Vasahemmet kommer att tas av Betlehemskyrkan och Räddningsmissionen under våren 2024.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA