Räddningsmissionen vann i hyresnämnden

I januari tog Räddningsmissionen över Römosseskolans lokaler och öppnade Communityskolan. Foto Adam Ihse/TT Foto: Adam Ihse/TT

Efter beslut i hyresnämnden måste nu Göteborgs kommun backa och överlåta hyreskontraktet av ­Römosseskolans till Räddningsmissionens skola.

Nu kan 250 elever gå kvar i skolan i Gårdsten.

Det var i januari i år som Räddningsmissionen öppnade Communityskolan i Gårdsten. I praktiken övertog man både lokaler, elever och personal från omskrivna Römosseskolan, en friskola som vid upprepade tillfällen fick kritik av Skolinspektionen.

Men Göteborgs kommun menade att Räddningsmissionen inte hade rätt att överta de skollokaler som Römosseskolans ägare hyrde av kommunen. Tvisten mellan kommunen och Räddningsmissionen har nu avgjorts i hyresnämnden, som gick på den senares linje. Det innebär att Räddningsmissionen kan fortsätta att nyttja kommunens lok­aler.

– De jurister vi anlitar har gjort bedömningen att vi skulle få rätt, men så länge det inte är avgjort så finns det en osäkerhet. Så jag är glad och lättad, säger Emil Mattsson, som är direktor på Räddningsmissionen.

Vill inte motarbeta skolan

Hans tolkning är att kommunen har egna behov av lokaler i området, och därför har man velat stänga ute Communityskolan. Han ser det inte som att politikerna vill motarbeta skolan.

– Men vi har inte heller fått någon uppbackning av dem. Man kunde ju tro att vi skulle få stöd, då vi försöker göra något vi tror är bra för barnen och hela Gårdsten, säger han.

Har nu förstahandskontrakt

Räddningsmissionen har nu ett förstahandskontrakt som Emil Mattsson bedömer är svårt för kommunen att säga upp.

Eleverna på skolan går snart ut på sommarledighet. Emil Mattson tycker att den första terminen visar att Räddningsmissionen fattade rätt beslut som övertog skolan.

– Det är en studiero på skolan som är helt outstanding. Och vi har mycket kompetenta lärare, säger han.

Fakta: Rörmosseskolan

  • Römosseskolan i Gårdsten var en av de mest kontroversiella friskolorna, som ofta omnämndes i media som ett exempel på problemen med konfessionella friskolor.
  • I fokus fanns en tidigare rektor, som dömts för grov ­förskingring. Han fälldes för att ha fört över pengar från skolan till Somalia.
  • Efter att tillståndet för ­Römosseskolan drogs in startade Räddningsmissionen ­skola i samma lokaler.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne