De vill öka veckan med en dag - för klimatets skull

klimatdemonstration
Lena Bergström, pastor jobbade som volontär på klimatdemonstationen vid Mynttorget i Stockholm. Foto: Marcus Gustafsson

Ge veckan en rytm som är anpassad efter klimatets behov. Det uppmanar flera kristna profiler, som nu lanserar konceptet Åttonde dagen.

Klimatkrisen ställer krav både på samhällen och enskilda personer som många kan uppleva som svårhanterliga. Det menar initiativtagarna till Åttonde ­dagen, ett verktyg för dem som vill förena samhällsprotester med en personlig klimatomställning.

Tanken är att varje vecka ska få samma rytm, där fredagar och söndagar får agera som riktmärken. Fredagen blir en protestdag, där man på olika sätt pekar på de omställningar som samhället måste göra. Söndagen blir en vilodag där del­tagarna gestaltar ett sätt att leva som inte bygger på konsumtion och materialism, utan där relationer och andlighet står i centrum.

Begreppet Åttonde dagen har en lång historia

Den tidigare ärkebiskopen KG Hammar förklarar att begreppet Åttonde dagen har en lång historia, med rötterna i judendomen.

– Det är ett tillstånd präglat av paradiset. Det är en livsform, att leva i samklang med allt levande som finns, säger han till Sändaren.

Att fredagen blev protestdag är ganska naturligt, då det knyter an till proteströrelsen Fridays for future.

– Man kan finna många olika sätt att protestera. Man kan till exempel skriva protestbrev eller gå ut på lunchen och protestera, säger KG Hammar.

Att söndagen får bli vilodag är förstås också en gammal tanke. Lena Bergström, som är evangelist i Equmeniakyrkan, säger att det knyter an till sabbaten.

– Vi måste bryta detta att vi ständigt måste vara aktiva och produktiva. Det är lätt att man förknippar en vilodag med förbud, men det handlar i själva verket om att leva så att allt och alla kan vila en dag i veckan, säger hon.

Måste lämna konsumtionslivsstil

Grundtanken är att vi som enskilda medborgare måste lämna en livsstil som bygger på konsumtion. Det räcker inte att konsumera mer miljövänligt, andra saker än prylar och resor måste värderas högre. Och det är inte självklart ens för den som är miljömedveten.

– Vi är så fast i detta att vi måste resa och handla. Ingen av oss lever utan konsumtion. Därför tror vi att Åttonde dagen kan hjälpa oss att bryta det mönstret, säger KG Hammar.

Den grupp som arbetat fram Åttonde dagen är förutom Lena Bergström och KG Hammar även teologen Petra Carlsson och ekoteologen Sven Hillert. Det är redan fler miljöintresserade som har slutit upp. Frågan är dock hur initiativet kan beröra fler än de redan engagerade.

– Det är utmaningen. Men jag tänker att det finns en stor grupp människor som bryr sig om de här frågorna. Men de kanske inte alltid vet vad de ska göra. Det här handlar om att kombinera en egen livsstilsförändring, och att gå tillsammans med andra för att påverka opinionen, säger Lena Bergström.

Rörelsen har inget slutdatum.

– Vi hoppas att fler och fler ska träda fram så att detta kan rulla vidare. Vi vill att detta ska bli något som är bestående, ­säger KG Hammar.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice