Påven får kritik efter hyllning av ryska ledare

Påven får åter kritik för undfallenhet i fråga om Ukraina. Foto taget vid tidigare tillfälle. Foto: TT

I ett tal till unga ryska katoliker uppmanade påven ungdomarna att bli fredsskapare i många konflikter. Men nu får han kritik för att inte ha nämnt Ukraina med ett enda ord - och för att ha hyllat historiska ryska despoter. 

Unga katoliker från hela Ryssland hade i fredags samlats för ett livesänt videosamtal med Påven. Men trots att hans huvudsakliga budskap under konferensen "Katolsk ungdom i Ryssland" skulle handla mest om fred nämndes inte Ukraina med ett ord.

Istället valde han att måla med en bredare palett:

”Jag önskar er, unga ryssar, att ni känner er kallade att vara fredsbyggare bland så många konflikter, i en värld som präglas av splittring,” sa påven under sitt anförande enligt amerikanska Crux.

Har tidigare fått kritik

Eftersom Påven efter tidigare kritik, från bland annat grekisk-ukrainska katoliker, numera öppet kritiserar det ryska anfallskriget, får han ånyo kritik av delar av den katolska världen för undfallenhet i frågan. 

Den svenska sajt som först rapporterar om detta är katolska kyrkohärolden. Men även katolska sajter i USA som Crux och flera östliga medier.

Det som har skapat mest diskussion i efterhand är dock inte själva talet, som med god välvilja också skulle kunna ses som en dold kritik av kriget sett till sin kontext med uppmaningar som bland annat;

”...Att så fröer till försoning; små frön som kanske inte gror i detta krigets vinter men som kommer att blomma i en kommande vår." 

Påven har tidigare mött Vladimir Putin men sedan kriget i Ukraina är relationen kyligare. Men inte tillräckligt, enligt vissa. Foto: TT

Hyllade imperiebygget

Men det var vad som sades på den efterföljande stunden av frågor som det kanske mest kontroversiella kom på tal, när Påven dels hyllade det ryska imperiet, dess storhet och tryckte på att de unga han hade framför sig också var arvtagare att föra detta stolta arv av "Moder Ryssland" vidare.

Sedan lyfte han också fram specifika ledare ur imperiets historia. Ledare med milt sagt tveksamma cv:n. Som Peter den store, mest känd i Sverige för sina ständiga närkamper med Karl XII, men också en krigsexpansionist och inte minst imperiets grundare. Och som Katarina II, vilket inte lär vara populärt hos de polska katolikerna som säkert lärt sig om hur hon gjort sig känd för annektering av deras land en gång i tiden.

Tysklandsbaserade östeuropa-experten Sergej Sumlenny framhåller på X att Rysslands president Vladimir Putin gärna lyft just dessa två ledare som exempel för Ryssland tidigare, och ger svidande kritik till Påven efter hans tal; 

- Påven (Franciskus) adresserade ryska katolska ungdomar och passade då på att lyfta två av rysslands värsta tyranner och dessutom trycka på imperialistiska narrativ, konstaterar han.

Taggar:

Påven
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne