Pedofilmisstänkt pastor stängs av och polisanmäls

Pastorn skickade bilder av bland annat sitt könsorgan till den påstådda 14-åringen. Genrebild utan koppling till fallet. Foto: Getty

UPPDATERAD. Den sexchattande pastorn har nu stängts av med omedelbar verkan, och en polisanmälan har upprättats.

Equmeniakyrkan: "Följer arbetet"

 

Efter att en  omdiskuterad sajt som avslöjar vuxna som sexchattar med unga, publicerat en konversation som en Equmeniakyrklig pastor haft med en påstådd 14-åring, har församlingen där han jobbat hamnat i en helt ny sorts situation.

Sändaren var sedan först med att berätta att det handlade om en Equmeniakyrklig församling, som vi ej namnger.

Polisanmälan upprättad

– Det är första gången jag varit med om något sådant här, säger ordföranden till tidningen Dagen, som också varit i kontakt med två personer som nu polisanmält pastorn och berättar att han också varit i kontakt med unga av sexuella skäl tidigare.

Direkt efter att nyheten briserat agerade Equmeniakyrkan genom att kalla in ansvarsnämnden, och den lokala församlingsstyrelsen hade ett krismöte som bland annat resulterade i att pastorn med omedelbar verkan arbetsbefrias.

- Vi är fullt medvetna om situationens allvar och agerar för att säkerställa en korrekt, snabb och ansvarsfull hantering av ärendet, sa Equmeniakyrkans kommunikationschef George Olvik i ett uttalande direkt efter händelsen.

Säkerställer trygga kontaktvägar

Flera besökare på församlingens facebooksida har kommenterat att pastorn synts på bilder med barn från bland annat läger, bilder som nu tagits bort, och ställer frågan om och isåfall hur många som kan ha utsatts för pastorns agerande.
Kommunikationschef George Olvik svarar så här på den frågan:
- Vi förstår att frågan kommer upp och vi säkerställer att det finns trygga processer och kontaktvägar för de som har något att berätta och att det finns professionella personer att prata med. Vi kommer såklart att samarbeta med polisen och följer arbetet också ur den aspekten.

Pastorn, som trodde han chattade med en underårig, skickade bland annat bilder på sig själv och sitt könsorgan och ville ordna en träff mellan honom och 14-åringen på sitt kontor, alltså i kyrkan där han jobbar, för att ha sex. 
Pastorn indikerar i chatten att han har samtida kontakt med andra underåriga och att det inte är första gången han ses med unga. 

Konversationen mellan sajtens 14-åriga alias och pastorn kulminerar i att de ska ses vid en parkbänk i centrala delar av den ort han verkar i, men istället möttes han av sajtens profiler som konfronterar honom med den sms-tråd där han bland annat föreslår på vilka sätt han vill utnyttja 14-åringen. 

FOTNOT: Sändaren väljer att i nuläget inte hänvisa till sajten där ursprungliga avslöjandet skedde med hänvisning till bland annat väldigt explicit bildmaterial och risk att bidra till ökad hotbild kring mannens närhet.

 

Fakta: Rädda Barnens bästa  tips för att förebygga Grooming på nätet:

Hur kan jag göra om jag misstänker att ett barn i min närhet utsatts för något eller har kontakt med någon, men inte vill berätta?

  1. Fråga barnet om vad som hänt på nätet.
  2. Förklara att alla man möter på nätet inte är snälla.
  3. Säg att det är okej att säga nej – även på nätet.
  4. Påminn om att det alltid är okej att berätta för en vuxen om något händer.
6 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Kim Björnsdotter
Jag hoppas verkligen att han blir ’arbetsbefriad’ (!) permanent, med en reprimand som gör att han aldrig får fler uppdrag inom den aktuella eller ngn annan kyrka.
Anonym
Hur kan man skriva med underåriga. Även när man är pastor och är kristen. Vad tänker man när man gör sånt här? Jag önskar verkligen att personer som honom aldrig mer skriver med barn.
Anna Sann
Är inte bilden lika klar för styrelsen som alla andra människor? Är han arbetsbefriad utan lön, eller har han tid att begå andra brott med lön? Det vore kanske bra om styrelsen dessutom kunde bjuda in ett par organisationer som kämpar mot våldtäkter av barn, människor som blev utsatta som barn, psykologer och Dumpen. Det känns lite magert om detta bara behandlas av en grupp människor som försöker att göra katastrofbekämpning och inte lyssnar och lär. Han är inte den första inom kyrkan som gömmer sin läggning på detta vis och inte heller den siste. Kunskap och Dumpen kan hjälpa till att ändra på det.
Ewa
Tyvärr är han ej den enda Präst som begår sexuella överträdelser vet jag
Helen niemi
Altså in i finkan med han. Och skicka frun hela den vidriga chatten
Ann-Louise Olsson
Det är så angeläget och viktigt att vi arbetar med detta i våra samtal i kyrkan. Drifter av olika slag och trygga möten för våra barn och ungdomar.