Paret kämpar för barnen i Thailand

Anna och Ingvar Fredriksson

Anna och Ingvar Fredriksson arbetar i Thailand med projektet Child safe, men när de besöker Sverige tillbringar de gärna dagen på Klädesholmen.

Svenska flaggan är i topp, solen skiner och ute på fjärden gungar segelbåtar. Det är nationaldag i Tjörns kommun – i dubbel bemärkelse för här på Klädesholmen firas samtidigt Sillens dag. Den vill missionärsparet Fredriksson i Thailand inte missa. 

Ingvar och Anna Fredriksson är hemma i Sverige för att hälsa på sina barn. Till vardags arbetar de med att motarbeta sexindustrin i Thailand. Pension vet de inte riktigt vad det är, så länge Gud har en uppgift för dem så jobbar de. Nu är det Child Safe (Barnsäkert) som gäller. Men i början av juni är de alltid hemma i Sverige, för i morgon, på nationaldagen, är det Sillens dag på Klädesholmen. På marknaden säljer de egenproducerade äggostar till förmån för sitt arbete i Thailand. I fjol såldes 324 portioner, i år siktar de på ännu fler.

Startade Child Safe 2015

Paret startade Child Safe 2015 efter många års arbete i huvudstaden Bangkok och Chiang Mai, norra Thailand. De hade sett vilket elände övergrepp på barn och prostitution där kunde ställa till. De besökte provinsstaden Ubon långt uppe i nordöstra hörnet av Thailand för att se området där de flesta prostituerade kommer ifrån. Det beräknas att 80 procent av de prostituerade i Bangkok kommer från Ubon-distriktet. 

– Först hade vi tänkt starta en församling där, men vi förstod snart att behovet av arbetet för barnens trygghet var större och oerhört akut. Huvuddelen av invånarna hade blivit utnyttjade som barn och förlorat sitt människovärde. Den förnedrande prostitutionen är ibland enda sättet för fattiga människor att försörja sig och sin familj.

Efter att Fredrikssons skaffat sig en egen hyresbostad hyrde de en liten möteslokal i Ubon. Där ordnade de seminarier om barns rätt till trygghet och att leva ett människovärdigt liv. Intresset visade sig vara stort och allt fler sökte sig till Child Safe som de snart kom att kalla sig. 

– I skolor och andra sammanhang ges förebyggande undervisning till tusentals varje månad. Samtidigt pågår räddningsaktioner och ”återupprättelse”, säger Ingvar.

Drivs av ideell förening

Någon förvaltning byggde de inte upp. Verksamheten drivs av en ideell förening. Sitta inne på ett kontor var inte deras melodi, de ville vara ute bland folk, och det är också vad de ägnar sig åt. Hyrpersonal tar hand om skolundervisningen. – Alla i personalen är thailändare, men vi tar också emot volontärer från andra länder kortare eller längre tid. Vi hoppas att fler svenskar ska komma.

 

Sillens dag

”Ett både trevligt och välsmakande arrangemang”, tycker paret om Sillens dag, där deras engagemang från vardagen i Thailand fortsätter. Foto: Morgan Bråse

Ekonomiskt stöds verksamheten av församlingar, företag, secondhand och enskilda givare i Sverige. Själva lever de på en liten pension från Sverige. Några Sidabidrag får de inte.

Ingvar och Anna är båda före detta missionsförbundare. Han uppväxt i Dals-Ed, hon i Kungshamn. De träffades på missionsbåten Elida, gifte sig i december 1972, bildade familj och flyttade till Indien. De har båda ett starkt intresse för mission och socialt arbete. Efter 14 års arbete och en sväng till Bangladesh och Chiang Mai blev de områdesansvariga för EFK:s missionsarbete i Sydostasien. Men efter många års skrivbordsarbete bosatte de sig i Ubon.

Fyra barn hemma i Sverige

Fyra barn har de hemma i Sverige. De flesta av dem boende på Västkusten. När paret åker till Sverige far de helst till Tjörn, till sonen Benjamin och dottern Miriam med familj. Där har de tillgång till en liten stuga och kan delta i Sillens Dag på närliggande Klädesholmen.

Ubon är en modern storstad med 300 000 invånare, beläget i östra delen av Thailand, 64 mil från huvudstaden Bangkok. 

– Förr fanns här övervägande bönder, men nu domineras stadsbilden av kontor, affärer och butiker.

Myndigheterna i Thailand är mycket positiva till Ingvar och Annas projekt och idag har man även startat verksamhet i grannlandet Laos. I Ubon hyr paret nu en lokal för Child Safe, en kyrka, ett musikkafé och ett bageri. Någon bekväm tillvaro hemma i Sverige vill de inte ha men de åker gärna och hälsar på ibland. 

– Nej, vi kämpar hellre för de 30 000 barn i Ubon som utnyttjas i prostitution i Thailand, säger Ingvar Fredriksson.

Anna tillagar äggosten som paret under Sillens dag säljer till förmån för sitt arbete i Thailand.

När Fredrikssons åker hem till Sverige besöker de familjen i Tjörn.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA