Parader, paneler och historisk tillbakablick

STOCKHOLM 20220806 Deltagare passerar Stureplan under årets Prideparade i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT kod 10300 Foto: Maja Suslin/TT

För 25:e året i rad firas nu Pride-veckan i Stockholm. Denna gång på temat Fira mångfalden. Som vanligt deltar Equmeniakyrkans region Stockholm och  Svenska kyrkan och i den gemensamma satsningen Kyrkorna på Pride. 

Kyrkorna deltar med egna program på alla Prideveckans olika områden, både utbudet och intresset har växt stadigt. 
– Ja, programpunkterna blir fler för varje år, säger pastor Lasse Vallmos, som, med anledning av 25-årsjubileet, deltar i en historisk tillbakablick på den kristna HBTQ-kampen tillsammans med prästen och författaren Ann-Christine Ruuth och författaren Börje Blomster.
Själv var Lasse Vallmoss den första öppet homosexuelle frikyrkopastor som ordinerades. Året var 1986, och så här i efterhand säger Lasse att man nog inte förstod vilken historia man skapade då.
Sin första Pride-parad gick han i 1985. Sedan dess har han varit aktiv i EKHO i olika omgångar och mycket vatten har runnit under broarna. Men Prideveckan är fortfarande viktig för att visa att kyrkorna är för alla, understryker han.
– Någon gång om året i alla fall, behöver vi med tydlig solidaritet och närvaro, visa att vi står för en inkluderande mångfald. Därför är det viktigt att finnas med i de här sammanhangen.
Han menar också att han och övriga deltagare kan fungera som en brygga mellan vännerna i kyrkan och hbtq-vännerna.
– De är människor som ofta har anledning till att fler fördomar mot kyrkorna, än andra. Därför är det viktigt för dem att möta kristna hbtq-personer och få en ny, vidgad bild av Gud och kyrka.
En sådan mötesplats är kyrkornas tält i Pride park på Östermalms IP, där finns pastorer, präster och diakoner på plats för samtal om kristen tro och HBTQ. Regionale kyrkoledaren Jenny Dobers håller en kort mässa under fredagen, och både hon och Stockholms biskop Andreas Holmberg besöker tältet under lördagen.   
I Pride House, som hålls i Clarion hotel vid Medborgarplatsen, blir det föreläsningar och samtal. Förutom den historiska tillbakablicken håller Charlotta Carlström en föreläsning om kristna i frikyrkan utifrån sin omtalade bok En villkorad gemenskap och tidningen Expos Daniel Poohl berättar om hur extremhögern positionerar transpersoner.
Pride City är samlingsrubriken för allt det som arrangeras lokalt i kyrkor, församlingar och på andra ställen runt om i stan. Ett blandat program med konstutställingar, regnbågsmässor, brunch, samtalskvällar, konserter och regnbågscafé bland annat. 
Några axplock: queerinkluderande lovsångskväll i Immanuelskyrkan med bland andra Rainbow Gospel, Sabina Lilja och pastor Ester Kazen, vegansk brunch på Immanuelskyrkans terrass, Drop-dop och vigsel i Markuskyrkan Björkhagen. 
Efter lördagens paradmässa i Kungsholms kyrka, med bland andra Stockholms biskop Andreas Holmberg, blir det gemensamt avtåg till Norr Mälarstrand och Prideparaden
Kärlekens mässa i Storkyrkan klockan 18 på söndagskvällen avslutar traditionsenligt Prideveckan. Predikar gör Equmeniapastor Stefan Albinsson.

3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Tommy
Egentligen, undrar jag om Kyrkor skall stödja Pride, det har väl inget Stöd från bibeln egentligen. utan Kyrkan har Hängt på Världen sätt, De har redan den Största Reklamen från i Hela Världen inklusiva Filminstitut SVT o TV4 alla Media Megafoner, Plus Mellodifestivalen varje År. Jag tror inte Kyrkan skall ägna sig åt den biten, för att Värva medlemmar. Utan, hest nu gå undan allt det här, det är inte ens förenligt med bibeln och dess Ord. Kyrkor Faller. Kyrkor gör ett sken att gud är där. Men om man giver upp sitt kall, och allt som är Orden, Bibeln. och gått till världen för att ställa in sig och vara populistisk, är inte Född av Helig ande, utan tagit in Världens sätt, och man lockar med världens sätt och, på det sättet hålla på med bond fångeri, för att värva medlemmar för att vara Populistiska. Det håller inte, det Huset kommer rasa Andligt Sätt och vis, det kommer bara ha ett sken av guds fruktan, och inte vilja veta av Guds kraft. Därför de vikar av det Gud har sagt, och Gud är Trofast. vägen är smal, den är långt ifrån att vara populistisk. så lämnade här, låt världen sköta sitt,, då inte in världends tänkande, utan Vad Gud Säger, med Uppenbarelser Drömmar, Syner tilltal.
Maria Flyman
Jag fylls av sorg att kyrkan tycker det är viktigare att följa tidens strömningar än Guds ord.
Christina Öqvist
Maria Flyman, det finns andra, mycket värre saker, att känna sorg över! Till exempel den kärlekslöshet som driver människor bort från kyrkan och från Gud! Eller det faktum att kristna inte kan hålla sams sinsemellan! Eller hyckleriet i att som kristen säga en sak och göra en annan. Eller det dömande förhållningssätt som går på tvärs mot bibelns ord om att inte döma.