Olika perspektiv men båda lider med offren

Kriget i Gaza splittrar länder och folk, och även kyrkor. Sändaren har talat med två personer som har olika perspektiv på konflikten.

Anders-Petter Sjödin

Prästen Anders-Petter Sjödin och hans fru Pamela befann sig på en kibbutz i Galiléen den sjunde oktober. Där fick de på nära håll följa hur det israeliska samhället reagerade på Hamas terrorattack. Kibbutzen inkvarterade 200 flyktingar från de södra delarna av landet, där flera själva hade drabbats av våldet.

– Vi kom väldigt nära kriget, säger han.

Fick obducera hundratals av de israeliska offren

En av deras vänner har en son som arbetar som klinisk patolog i Tel Aviv. Han fick obducera hundratals av de israeliska offren; barn, kvinnor och män som mördats av Hamas och andra terrororganisationer.

– Men vi upplevde inte att det spreds hat i samhället. Många israeler sa att palestinierna inte är våra fiender, det är Hamas som är det, säger han.

När de befann sig i Israel fick de rapporter om det stöd som landet fick efter terrorattackerna.

– Israelerna uppskattade det mycket, för första gången kände de att någon stod på deras sida, säger han.

Kritiken mot Israel växer

Nu är Anders-Petter Sjödin och hans fru hemma i Partille efter att ha kunnat lämna Israel med ett evakueringsflyg. Han noterar att kritiken mot Israel nu växer i Sverige och andra länder efter den första sympativågen.

– Det ändrades snabbt, innan Israel ens gjort ett motdrag. Jag känner som alla andra med de civila som lider i Gaza, men också med de som dödades på makabra sätt av Hamas, och med gisslan, säger han.

Han ser med oro på utvecklingen.

– Man ser också att den antisemitiska hydran aldrig dött. Den väcks väldigt snabbt med ett generellt hat mot judar, ­säger han.

Lena Lönnqvist

Sändarens tidigare chef­redaktör Lena Lönnqvist har länge haft ett starkt engagemang för palestiniernas sak. Hon och hennes man har många kontakter i Gaza, och vet att människor de känner har dödats.

– Jag följer detta med stor förtvivlan. Vi försöker hålla kontakten med människor i Gaza, ibland får vi svar, ibland inte, säger hon.

Fördömer Hamas massaker

Hon tycker att hela situationen är fruktansvärd. Hon fördömer Hamas massaker av ­israeler, och kan förstå att Israel svarade militärt på attacken.

– Men nu har det också blivit en hämndaktion, och det kan aldrig rättfärdigas när oskyldiga drabbas, säger hon.

Viktigt att förstå bakgrunden

Lena Lönnqvist tycker det är viktigt att förstå bakgrunden till konflikten. Hon menar att Israel har ett stort ansvar för att människor i Gaza upplever en sådan desperation och hopplöshet.

– Om man följt det som hänt de senaste 17 åren, då Israel inledde sin blockad, kan man förstå att unga inte känner något hopp. Israel har en skuld i det som varit. Men den som satte i gång kriget är Hamas, säger hon.

Lena Lönnqvist tycker att det kristna perspektivet måste vara insikten om att våld föder våld.

– Jag hoppas och tror att människor i kyrkorna ber för både de drabbade israelerna och de drabbade i Gaza.

Taggar:

Gaza Hamas

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Mycket balanserad text i frågan här: https://www.gp.se/fria-ord/f%C3%B6rtryck-legitimerar-inte-massakrer-1.113694673

 

Till minne