Hans bönesvar fick öknen att blomma

Tony Rinaudo
Tony Rinaudo fick syn på små skott från kalhyggen vid ökenvägen. Genom omvårdnad och samarbete har de små skotten blivit träd. Foto: Tony Rinaudo

Tänk dig att det finns en oändlig urskog under marken i öknen. Den bara väntar på att bryta fram och förvandla ödemarken till en svalkande, grön oas.

Det låter som en saga, men är i korthet vad Tony Rinaudo upptäckte och även fick det alternativa Nobelpriset, Right livelihood award, för. Vi träffar honom efter ett föredrag i Berlin under KCF-konferensen för kristna företagare (se artikel nedan).

Där är han alltså. Den store, ödmjuke, tunne mannen, med det breda, lite skälmska leendet. Tony Rinaudo, 66 år, utstrålar värme och vänlighet med hela kroppen. Han har på sig bruna jeans och en blå-vitrandig skjorta och tassar fram i gymnastikskor. Det handlar inte om någon självsäker hjälte, som låter sig hyllas.

Hade dåligt självförtroende som ung

– Jag hade mycket dåligt självförtroende redan som tonåring, säger Tony Rinaudo. Det var jättejobbigt då, men nu i efterhand ser jag den egenskapen som en välsignelse. Jag åkte aldrig till Afrika som den store vite experten och det är nog hemligheten bakom att jag lyckades få bönderna med mig.

Agronomens upptäckt Farmer managed natural regeneration (FMNR) – bondestyrd naturlig återväxt – är revolutionär och har lett till att över 200 miljoner nya träd har vuxit upp i den karga Sahelzonen, ett band tvärs över den afrikanska Kontinenten, söder om Sahara och norr om de bördigare områdena. Ensidigt jordbruk och skövlade skogar har utarmat regionen ytterligare.

Blev familjens trädgårdsmästare

Tony Rinaudo är uppvuxen i den lilla orten Myrtleford i delstaten Victoria i Australien. Där blev han snabbt familjens trädgårdsmästare. Han älskade att se plantorna växa. Tony tillbringade den mesta fritiden utomhus, klättrade i träd, simmade i floden eller lekte ”cowboys och indianer”. Han lyssnade intresserat på nyheter om naturkatastrofer över hela världen och blev upprörd över att fiskarna i floden ­intill dog på grund av giftiga industriutsläpp och lantbrukets bekämpningsmedel.

Hans engagemang för naturen fick honom att studera agronomi.

Tillhör anglikanska kyrkan

Tron på Jesus fick han också med sig hemifrån och han fördjupade sig i teologi på en bibelskola. I dag tillhör han den anglikanska kyrkan i Australien.

Jag åkte aldrig till Afrika som den store vite experten och det är nog hemligheten bakom att jag lyckades få bönderna med mig.

Som nyutexaminerad agronom åkte han tillsammans med sin fru Liz och deras sex månaders bebis Ben som biståndsarbetare till Niger. Paret försökte först på traditionellt sätt få trädplantor att växa i öknen. Det gick åt skogen. Så fort det stack fram små skott kom getter och bet sönder plantorna. Det som blev kvar höggs ner av befolkningen som behövde bränsle för att laga mat.

– Jag bad till Gud att han skulle visa mig hur vi skulle kunna lyckas, minns australiern. Och kort därpå öppnade han mina ögon för de små buskarna vid vägens rand. Jag klev ur bilen och såg på bladen att det handlade om träd. Det som växte upp var skotten från kalhyggen som blivit ökenland.

Intakt rotsystem

Det visade sig att det fanns ett intakt rotsystem under marken. Det gällde bara att skydda de nya skotten mot getter och människor och beskära dem så att bara några kraftiga grenar fick växa vidare. Ibland vattnade han också. Det var början till FMNR. I stället för att diktera hur man måste göra vann Tony böndernas förtroende.

– Jag sa: ”Jag tror att det här kommer att fungera. Jag är ingen expert, ni kan lära mig mer. Jag ska visa er vad jag kan. Gör ett experiment på en liten yta av ert land.” Jag lät dem känna att de hade ansvaret. Så behöll de sin värdighet. Jag bad att de skulle testa under ett år och visste att om det går vägen, så har jag vunnit dem.

Och nu faller den sista pusselbiten på plats i bilden av Tony Rinaudo. För bakom den ödmjuka ytan finns också visdom och en liten räv. Utan sin jordnära Gudstro, parad med människokännedom, list och målmedvetenhet hade han aldrig fått öknen att blomma.

Hopp för företagare med kristna värderingar

– KCF är en ”kontrastkongress” som ville motverka den utbredda hopplösheten.

Det säger ordföranden för den kristna företagarkongressen, Martin Scheuermann. 2 200 besökare lyssnade på föredrag om
tro, ledarskap, hälsa och hållbarhet.

Den tyska kristna nyhetsbyrån Idea ger ut en veckotidning med nyheter från den protestantiska världen. Vart annat år organiserar den också den största kongressen för kristna värderingar inom den tysktalande delen av Europa. Så även den 27–29 april i år. Bland de medverkande fanns Tony Rinaudo i artikeln ovan.

KCF står för Kongress Christlicher Führungskräfte, alltså kristna ledares kongress. Där samlas företagare och ledare från stora och små företag och koncerner. Gemensamt har de att de försöker leva i enlighet med de tio bud­orden och kristen etik.

Fullmatat program

Programmet var fullmatat från tidig morgon till 22-tiden på kvällen. Bland de runt 60 talarna på podiet och i workshoppar kunde man hitta kändisar från näringsliv, politik, vetenskap och samhälle. Klädmärket Mustangs försäljningschef Rebecca Kazav pratade om människan som framgångsfaktor. Styrelseord­föranden för Daimler Truck, Martin Daum, talade om hållbarhetsansvar och mobilitet. Iris Hauth, psykiater och chefsläkare för ett stort sjukhus i Berlin kartlägger olika psykiska belastningar och hur man i företag bättre kan möta människor med olika behov, samt ger tips om hur man kan vårda sin psykiska hälsa. Hon delade med sig av sin kunskap. En designchef på IBM gav information om arbetet bakom AI. Agronomen Tony Rinaudo höll ett föredrag om framgångsrik skogsvård i Afrika.

Coachning för unga företagare

I lounger och pauser spelades live­musik. Alla kristna förlag, ­bibelskolor och många biståndsorganisationer och småföretag ställde ut i flera hallar. För unga företagare erbjöds coaching i en sal och den som ville ha förbön var välkommen till ett lugnt rum med själavårdare.

– Kongressen visade på nytt att man framgångsrikt kan möta nutidens stora utmaningar med kristna värderingar, slår Ideas styrelseordförande Helmut Matthies fast.

Annika Eller

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice