Nytt insamlingsfokus gav Diakonia pris

Diakonias webbplats

Diakonias webbplats. Diakonia har satsat både på digital insamling och att rekrytera givare via brev.

De senaste två åren har biståndsorganisationen Diakonias insamlings­resultat bara pekat uppåt.
I förra veckan belönades man med Stenbeckspriset för sina insatser.

Julia Gerestrand

– Vi fick priset som årets insamlare i kategorin organisation, det är fantastiskt roligt, ­säger Julia Gerestrand. Hon leder ­Diakonias insamlingsteam och berättar att Diakonia både ökat insamlingssumman och antalet givare.
– 2022 var ett rekordår för många insamlingsorganisationer, men vi ökar även 2023, som generellt sett gett betydligt lägre resultat. Så vi skiljer ut oss.

Vad har ni gjort annorlunda? 
– Det beror på en kombination av saker. Vi fick ett uppdrag från vår styrelse, tillsammans med ett litet investeringskapital, och i mitten av 2022 skapade vi ett insamlingsteam med stark samordning.

Ni beskriver det nya insamlingsarbetet som målmedvetet och strategiskt, med nya arbetssätt och metoder. Hur då?
– Vi har bland annat vågat vara enkla i vår kommunikation, vågat välja det som engagerar mest. Vi använder enkla ord, korta meningar och rensar ut det som inte behövs.
Vi har tagit kalkylerade risker i nya satsningar, och det har fungerat. Bland annat har vi inte delat upp budgeten för olika aktiviteter  utan använder pengarna där de ser ut att göra mest nytta.

Och själva insamlingsarbetet?
– Dels har vi satsat på digital insamling, dels att rekrytera giv­are via brev. Bägge delarna har gått jättebra.  I den digitala kommunikationen  skriver vi  korta meddelanden. Breven innehåller oftast lite längre texter, vi har upptäckt att många vill ha det så. Raka motsatsen till varandra, och det fungerar.

Och hemligheten?
– Ja, det är kanske att vi nu framför allt satsat på givare som inte vill ansluta till autogiro. Vi arbetar även med med autogiro, men det har visat sig att det är betydligt fler som vill ge på andra vis. Många ger regelbundet ändå, utan autogiro. Ofta är det första gåvan som är tröskeln.
Det innebär lite mer arbete för oss, men vi följer som sagt utvecklingen.

Är det här någonting som ni satsat på för att ersätta de skakiga Sida-avtalen?
– Nej, faktiskt inte, vi fick det här uppdraget innan vi visste något om de statliga bidragen. Ledningen kände att vi behövde diversifiera, och bli mer självständiga genom olika typer av finansiering. Men nu finns den kopplingen och insamlingen har blivit viktigare än någonsin.
I slutändan handlar allt om våra möjligheter att göra skillnad för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Taggar:

Diakonia
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne