Nysatsning för att nå unga med NPF-diagnos

Rickard Lundgren, här med sonen Lucas, har i många arbetat för att unga med NFP-diagnoser ska kunna ta del av kyrkornas verksamhet. Foto: Privat

Hur skulle våra kyrkor kunna underlätta och skapa rum för barn och unga med autism och andra diagnoser? Rickard Lundgren utreder frågan tillsammans med SKrH och ansöker nu om stiftelsepengar för att kunna utbilda församlingar.

Rickard Lundgren är missionär och evangelist och Equmeniakyrkans samordnare för församlingsgrundande initiativ. Hemma är han pappa till Lucas som har autism.

Som så många andra med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) saknar Lucas språk och har svårt att ta del av de samlingar som kyrkor erbjuder. Men den andliga längtan finns där, som hos alla andra.

Unika möten på Nyhem

Lucas är anledningen till att Rickard ordnat samlingar för barn och unga på Nyhemsveckan under åtta år med namnet ”Unika möten”. Där finns inte starka ljud blixtrande händelser och massor av information.

– Alla grupper ställer krav om att bemötas på deras villkor, men den här gruppen kommer inte till tals. Nu vill jag vända mig till alla Sveriges församlingar och ge vidare det jag tränat upp på Nyhem, säger Rickard Lundgren.

Sveriges kristna handikappförbund (SKrH) ville med på tåget och anställde Rickard Lundgren som projektledare på deltid.

Förbundet grundades 1961 och har främst jobbat med konventionella handikappanpassningar. Lundgrens uppdrag blev att utreda hur SKrH kan förnyas och förändras.

NPF-diagnos bör inte vara hinder för gudstjänst

Resultatet handlar om att göra en nysatsning där tid och kraft läggs på att erbjuda landets kyrkor och föreningar hjälpen att starta upp mötesplatser anpassade för personer med NPF-diagnos och intellektuella funktionsnedsättningar (IF).

Målsättningen är nu att hitta sju personer som vill jobba deltid med att utbilda ideella krafter i olika delar av landet.

– Drömmen är att frivilliga ska öppna sina kyrkor för möten anpassade för dessa barn och ungdomar, och välkomna dem på deras villkor, säger Rikard Lundgren.

– Tanken är att efter fem år kunna engagera minst 50 kyrkor, det skulle beröra omkring tusen personer med funktionsnedsättningar och fler anhöriga. Jag tror det kommer att lära våra församlingar så mycket, jag ser verkligen fram emot den här resan.

Nätverk av ideella

Avsikten är att bygga starka nätverk av ideella krafter och erbjuda dem samlingar, konferenser och utbildningar för att inspireras och orka hålla i.

– Det finns mycket kompetens att hämta hos yrkesverksamma som jobbar med barn och unga med diagnoser, säger Rickard Lundgren.

Och intresse finns. Södra Vätterbygdens folkhögskola vill hålla kurser, Autismförbundet vill vara en samarbetspartner och fem frikyrkor har anmält intresse. Som en start har flera tv-program på temat Hur funkar det? spelats in. Vision Sverige sänder dem i januari och information har lagts upp på SKrH:s hemsida och facebook.

SKrH ansöker om pengar

Nu ansöker SKrH om pengar från Erling Perssons stiftelse för att kunna anställa ett team som kan jobba i fem år på deltid med projektet. Svar på ansökan väntas komma under vintern.

– Nu är vår bön till Gud att det här ska gå igenom, säger Rickard Lundgren.

Fakta: SKrH

Sveriges kristna handikapp­förbund startades 1961. Då med fokus på exempelvis ramper, blindskrift, hörselslinga, teckenspråk till kyrkorna.

Behovet har under tiden minskat och lokalföreningarna är ­avvecklade.

Nu vill man förnya verksamheten och har anställt Rickard Lundgren på deltid för detta.

Socialstyrelsen beräknar att cirka tio procent av Sveriges befolkning lever med någon form av neuropsykiatriskt (NPF) eller intellektuellt funktionshinder (IF) – alltså cirka en miljon personer.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice