Nye rektorn: "Ska vara spännande att plugga på EHS"​

Niklas Holmefur

Foto: Mikael M Johansson

Han har varit på plats sen första februari, men i fredags installerades Niklas Holmefur också officiellt som ny rektor på Enskilda högskolan. En tjänst han ser fram emot med förväntan.

Närmast kommer Niklas Holmefur från Akademin för Ledarskap och Teologi (ALT) i Örebro, där han verkat som rektor de senaste åtta åren.
– Det är en ganska lång tid, så jag har känt ett tag att det kunde vara dags att göra något annat.
Att han tog steget till just Enskilda högskolan (EHS) kändes naturligt, säger Niklas Holmefur. Även om han inte har någon personlig erfarenhet av lärosätet.
– Men den här typen av skolor utgör en liten värld. Vi rektorer träffas ju ibland och en del av lärarna känner jag väl från andra sammanhang, Det är en värld jag känner igen, men det är samtidigt så pass mycket nytt i den här tjänsten att det är spännande och ger energi.

Väl meriterad rektor

Det är en väl meriterad rektor som EHS får. Han har en doktorsexamen i religionsvetenskap med inriktning mot missions­vetenskap från Uppsala universitet och en masterexamen från London School of Theology.
Som rektor på ALT är han förstås van att arbeta med religions- och teologifrågor, men EHS avdelningar för mänskliga rättigheter och demokrati samt östkyrkliga studier, är nya för honom.
– Frågor kring avdelningen för östkyrkliga studier vill jag inte kommentera i nuläget, fortsätter han och refererar till det pågående ärendet där avdelningen hos regeringen ansökt om egna examenstillstånd.

Starka grundutbildningar

Allmänt anser han att starka grundutbildningar ska vara kärnan i högskolans verksamhet. Utbildningar som ger gott renommé och anställningsbarhet. Men det förutsätter att forskning av hög kvalitet bedrivs samtidigt.
– Professionell forskning bidrar till bättre grundutbildning. Ett lärosäte som lever med forskning skapar profil och fördjupning.
– Samtidigt ska ett brett perspektiv prägla utbildning och ­utbud i takt med den tid vi lever i. Vi ska vara uppfinningsrika och dynamiska. Det är viktigt både inåt och utåt.
Han anser att den sortens fingertoppskänsla, som också i hög grad präglas av idealitet och vilja, är lättare att genomföra på ett litet lärosäte som EHS.
– Det ska vara spännande att jobba och plugga här. Folk ska nyfiket fråga: vad händer på EHS?

Civilsamhälle och demokrati

Personligen är han särskilt intresserad av kyrkans roll i samhället och av frågor som knyter an till civilsamhälle och demokrati.  
På frågan om han kan exemplifiera något av detta som han vill realisera i framtiden, säger han att nej, det är lite för tidigt och dessutom kanske inte något han ensam ska uttala sig om.
– Det kommer vi på skolan att arbeta fram tillsammans.
Lärarkåren är viktig för honom. Han återkommer till det. Och vad gäller studenterna tycker han att söktrycket är godkänt.  
– Men givet det intresse för politik, religion och existentiella frågor som finns i samhället i dag så borde antalet sökande vara enormt. Det här är en fråga för hela sektorn. Vi behöver jobba tillsammans för att skapa öppningar för det.
Det är också här han framför allt ser sin roll som rektor.
– Jag jobbar mest i dialog med andra, inåt och utåt. Mitt jobb är främst att skapa resurser, säkra ekonomin och utveckla skolan.
Så har Niklas Holmefur arbetat tidigare också. Förutom ALT, både på Evangeliska frikyrkan och Svenska missionsrådet där han jobbat med bistånd och strategiska frågor.    

Kommer veckopendla till Stockholm

Sin utgångspunkt har han haft i Örebro, där han är bosatt. I fortsättningen kommer han att vecko­pendla till Stockholm.
– Jag har en övernattningslägenhet och ska finnas på plats fyra dagar i veckan, måndag till torsdag. Så är arbetsrytmen tänkt, men det är inte fast, det kan ju ändras på grund av möten och annat.​

Fakta: Niklas Holmefur

  • Ålder: 58
  • Familj: Hustru Marie, som arbetar på Örebro universitet. Två barn, varav ett bor hemma.  
  • Kyrklig bakgrund: Pastor inom Evangeliska frikyrkan.
  • Personligt: ”Jag är en ganska vanlig människa, jag tycker om att äta gott och umgås med vänner. På fritiden åker jag gärna skidor, helst alpint. Jag gillar vintern. Att vara ute och skida rensar huvudet så skönt, man kan inte tänka på någon annat.”

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA