Nya samtal väcker hopp i våldshärjade Moravakyrkan

Bild från möte
Bild tagen vid ett möte i den pågående försoningsprocessen mellan grupperna i Moravakyrkan i Nicaragua. Foto: Privat

Den svåra konflikt som i många år delat Morava­kyrkan i Nicaragua kan vara på väg att lösas. En för­soningsprocess har inletts och nyligen hölls en tre dagar lång dialog för att konkretisera vägen framåt.

– Det ser väldigt hoppfullt ut, även om det är lång väg kvar, ­säger Ulrika Morazan, samordnare Latinamerika hos Equmeniakyrkan.

– Jag vågar inte säga att konflikten är på väg att lösas, det är så många rädslor som byggts upp, men det här är i alla fall konkreta steg i rätt riktning.

Gemensamma överläggningar

Representanter för både utbrytargruppen och de som valt att stanna i den ursprungliga kyrkan har alltså nyligen mötts för gemensamma överläggningar, något som tidigare ansetts helt omöjligt. Sammanlagt har man träffats tre gånger, först under en inledande sejour i november och sedan vid två olika tredagars-möten i början av året.

– De fyra biskopar som finns i landet deltog också, vilket sänder en stark signal att kyrko­ledningarna verkligen vill för­soning. Fast det finns fort­farande starka röster, särskilt hos utbrytarna, som motsätter sig en uppgörelse, säger Ulrika Morazan.

Ingen lättvindig process

Det är alltså ingen lättvindig process. Därtill har konflikten varit alltför hätsk och fylld av våld ända sedan utbrytarna år 2019 försökt att ta över ledarskapet med våld och dödshot. Man har bland annat intagit Moravakyrkans teologiska seminarium, samfundets skola JAC och församlingsplanteringen Olivbergets kyrka, liksom flera församlingar.

– Den situationen är oförändrad, men kyrkan fortsätter ändå att fungera. En majoritet av församlingsmedlemmarna har helt enkelt stannat kvar under ny ledning, andra har byggt ny kyrka, berättar Ulrika.

Svårbegriplig konflikt

Under hela denna tid har Equmeniakyrkan stått fast vid Moravakyrkans sida, mot utbrytarna, i en konflikt, som enligt ­Ulrika ­Morazan är svårbegriplig för en utomstående. Nästan samtliga i kyrkan är del av ursprungsbefolkningen, och har kämpat tillsammans för sitt land och sina rättigheter.

– Det finns ingen brytning mellan de olika folkgrupperna, och det handlar heller inte om någon teologisk schism säger Ulrika Morazan, och berättar att ­nicaraguanerna fortfarande är påverkade av inbördeskriget och att den stora fattigdomen också spelar in.

Våldet triggas lätt igång

– Erfarenheterna från inbördeskriget ligger där latent. Det är lätt att våldet triggas i gång och det började med att utbrytarna inte tyckte att den dåvarande kyrkoledaren följde stadgarna. Jag skulle säga att det hela handlar om makt.

Allt detta har lett till att människor i kyrkan inte talat eller velat träffa varandra under lång tid, det är därför de nuvarande möten är så hoppfulla.

– Det är också bra att man gräver på djupet, för att komma framåt, och inte försöker lappa ihop en snabb lösning, säger Ulrika och berättar att Equmeniakyrkan är med och arbetat för försoning, genom bland annat möten och samtal på plats.

Samarbete fortsätter

Och samarbetet med Moravakyrkan fortsätter, främst med ­fokus på forskning och den teologiska utbildningen som Equmeniakyrkan ger stöd till.

– Lokalerna har visserligen ­tagits över av rebellerna, men ­undervisning och forskning fortsätter i hyrda lokaler.

Eventuellt kommer Equmeniakyrkan nu också att kunna erbjuda finansiellt stöd i försoningsprocessen.

– Vi får se vad som händer och beslutas innan de officiella samtalen fortsätter i maj, men vi har gott hopp för framtiden, säger ­Ulrika Morazan.

Fakta: Moravakyrkan i Nicaragua

  • Har ungefär 90 000 medlemmar och 240 församlingar på främst ostkusten.
  • Har sedan 1990-talet ett nära samarbete med Equmeniakyrkan, som stöder bland annat undervisning i teologi.
  • Hör till globala samfundet Moravakyrkan, med totalt 1,1 miljoner medlemmar.
  • Har rötter i herrnhutismen.

Taggar:

Nicaragua
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne