Nya kyrkbygget stoppas oväntat

Equmeniakyrkan Alingsås

David Klemetz, vice ordförande i Alingsås Equmeniakyrka, är förvånad över nya beslutet. Foto: Robert Tjernberg/Equmeniakyrkan Alingsås

Besvikelsen i Equmeniakyrkan i Alingsås är stor efter att kommunen satt stopp för den planerade om- och tillbyggnad av kyrkans lokaler. Orsaken till att kommunen inte beviljat tillstånd är en striktare tolkning av byggnadens kulturvärde.

Överläggningar med Alingsås kommun om planerna på en till- och ombyggnad av Equmeniakyrkan startade för drygt fyra år sedan. Den växande församlingen har länge känt att man behövt modernare och mer praktiska lokaler för sin verksamhet. 
– Det har varit en lång process som har sin utgångspunkt i att vi behöver byta ut alla tekniska system vilket bara det skulle innebära en kostnad på ca åtta miljoner kronor. Vi såg att dessa pengar kunde bli en grundplåt för en om- och tillbyggnation, säger församlingens vice ordförande David Klemetz.

Lägenheter i Equmeniakyrkan


Den centralt belägna kyrkan, som har fyra plan, har byggts till och om i flera steg men saknar de öppna ytor som skulle göra kyrkan mer tillgänglig och välkomnande. För att finansiera byggnationen planerade man nu också att inreda ett antal mindre lägenheter på översta våningsplanet.
När församlingen i början av 2022 skrev ett nytt planavtal med kommunen hade det föregåtts av flera år av överläggningar med kommunen.  David Klemetz säger att den första planprocessen som startade 2019 blev först upprioriterad, för att kort tid därefter bli nedprioriterat på grund av andra konkurrerande byggprojekt i kommunen, och fick till slut läggas på is.
– Vi har lagt väldigt mycket i tid i kontakten med politiker och tjänstemän och fått många olika besked. När vi så äntligen skrev på det nya planavtalet så kändes det fantastiskt. Äntligen kunde vi börja planera framåt. 

Kommunen stoppar kyrkbygget


Men strax före jul kom nya besked som satte käppar i hjulet för de tänkta byggplanerna.   Den nytillträdda planchefen i kommunen, Åsa Jönsson, meddelade att det skulle bli svårt för församlingen att få igenom den önskade ändringen av detaljplanen. Orsaken var att kyrkan ligger inom kulturmiljön i Alingsås stadskärna och klassad som byggnad med mycket högt kulturhistoriskt värde. 


Åsa Jönsson har stor förståelse för att församlingen är besviken men säger samtidigt att området i sig är av riksintresse för miljökulturvården. Även Alingsås kommun har i sin miljöutredning pekat ut byggnader och kvarter av särskilt kulturhistoriskt värde.
– I det här fallet är det olika intressen som står emot varandra men vi har en stenhård lagstiftning som måste följas. Jag hoppas naturligtvis att vi ska hitta en lösning där församlingens önskemål ska kunna bli tillgodosedda i största möjliga mån.

Församlingen förvånade


David Klemetz är förvånad över den vändning hela processen tagit.  Både församlingens representanter och de kommunalråd de fört en dialog med blev lite tagna på sängen när det negativa beskedet kom. 
- Efter att ha lagt ner mycket tid och resurser på den här processen så var vi tillbaka på ruta noll. Istället för att jobba vidare med detaljplanen planerar vi nu en mindre ombyggnad som ryms inom den nuvarande detaljplanen. 


– Det blir långt ifrån optimalt, men vi får göra så gott vi kan under de nya förutsättningarna.  Vi får rätta oss efter de beslut som gäller och det är skönt att äntligen veta vad som gäller.
På frågan om luften nu gått ur processen svarar David Klemetz:
– Nej inte alls. Snarare tvärtom. Nu vet vi vilka förutsättningar vi har och det känns som om processen har mer fart än på länge.


 

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice