Nye generalsekreteraren för ­Erikshjälpen – en samhällsbyggare

Mattias Ingeson

Efter tolv år med biståndsarbete tog han en paus för att jobba med folkbildning. Nu är Mattias Ingeson tillbaka på Erikshjälpen i Jönköping som ny generalsekreterare. Foto: Gabriella Mellergårdh

Han är missionärssonen, folkbildaren och försäkringshandläggaren som gäst­spelat i Sveriges riksdag.

Möt Mattias Ingeson i ett samtal om utsatta barn, secondhandfynd för fina salonger och jobbet som Erikshjälpens nye general­sekreterare.

Bistånds- och barnrättsorganisationen Erikshjälpen grundades på 1940-talet av Erik Nilsson som själv var kroniskt sjuk i blödarsjuka, mobbad och utfryst som barn.

– Han hade inga yttre förutsättningar för att lyckas, precis som det kan vara för ett utsatt barn i slummen. Men den som verkar vara uträknad, den svage, kan bli stark. Däri ligger Eriks­hjälpens hjärta och det är oerhört starkt när man ser det i praktiken.

Barnrättsorganisation

Mattias Ingeson har ”kommit hem”, som han beskriver det själv, till Erikshjälpens huvudkontor i Jönköping. En internationell barnrättsorganisation som samtidigt gör ett omfattande socialt arbete i Sverige. Det var den beskrivningen av Erikshjälpen som först fick Mattias Ingeson på kroken. Ja, kanske också det sociala patos han ärvt från sina föräldrar – och i synnerhet hans mammas förmåga att alltid stå på barnens sida.

– Jag såg annonsen om en ledig chefstjänst till Erikshjälpens internationella avdelning och kände att det var en fullträff – en organisation i mitt närområde som jobbade precis med de här frågorna jag brinner för.

Året var 2007 och Mattias lämnade jobbet som enhetschef på Försäkringskassan.

– Det visade sig att Erikshjälpen ville utveckla sina myndighetskontakter i olika samarbeten så min erfarenhet passade in. De behövde en byråkrat, säger Mattias och ler.

Det är sorgligt att Sverige övergett 1-procentsmålet. Vi hade redan gjort stora avräkningar på områden som fått ta ifrån biståndet, samtidigt som världen blöder.

Efter tolv år med olika roller inom Erikshjälpen kände Mattias ett behov av nya perspektiv och utmaningar och sökte sig då till Bilda Sydöst för att leda folkbildningsarbetet i rollen som regionchef.

– Bilda jobbar väldigt kyrk­nära som en samhällsutvecklande kraft och det är nära besläktat med vad Erikshjälpen gör. Att ge människor livschanser, hjälpa dem ta vara på sin förmåga och ge dem möjlighet att lära nytt, säger Mattias.

Ligger honom varmt om hjärtat

Samhällsutveckling ligger honom varmt om hjärtat, det märks tydligt. Det har bland annat lett till ett mångårigt engagemang inom Kristdemokraterna. Visserligen försäkrade han hustrun om att platsen som tredje namn på riksdagslistan i Jönköpings län vid valet 2018 innebar noll och ingen sannolikhet att han skulle bli riksdagspolitiker. Men veckan efter valet ringde KD:s grupp­ledare Andreas Carlson.

– ”Acko har blivit sjuk och vi skulle behöva dig i Stockholm. Kan du vara här på söndag?”

Mattias ler vid minnet. Jo, det var väldigt speciellt att få det där samtalet. Det skulle bli en månads vikariat den gången – och ytterligare två månaders inhopp under våren 2020 när Andreas Carlson var föräldraledig.

– Jag brukar beskriva mig själv som samhällsbyggare och att få vara med och påverka i riksdagen var en fantastisk upplevelse, ­säger Mattias.

Kommer avsäga politiska uppdrag

Under våren 2024 kommer han att avsäga sig samtliga politiska uppdrag.

– Det ingår i avtalet med Erikshjälpen. Som generalsekreterare behöver jag vara en fri debattör utan partifärg, förklarar Mattias.

Men de politiskt färgade frågorna kommer han inte att ducka för, snarare tvärtom. Ta till exempel biståndspolitiken.

– Det är sorgligt att ­Sverige övergett 1-procentsmålet. Vi hade redan gjort stora avräkningar på områden som fått ta ifrån biståndet, samtidigt som världen blöder. Jag har inte hunnit läsa in mig på den biståndspolitiska reformagenda som regeringen nyligen presenterade, men att man har uttryckt att man vill öka stödet till civilsamhällets organisationer, det välkomnar jag, säger Mattias.

Jämför man med biståndet via bilaterala organisationer är det både säkrare och tryggare att gå via civilsamhällets organisationer, som kan leverera ”mer insatser för pengarna”, menar Mattias. 

– Biståndsministern pratar mycket om handel och samverkan med näringslivet – och vi ska göra det också. Men för att handeln ska fungera måste det finnas både konsumenter och företag, och människor måste vara friska och mätta.

I sin nya tjänst som Erikshjälpens generalsekreterare kommer Mattias att leda organisationsutvecklingen inom insamlingsarbete, barnrättsarbete och biståndsarbete. Han brinner också starkt för utvecklingen av Erikshjälpen Secondhand. 

Handlar du själv secondhand?

– Ja, absolut! Det mesta jag köper är secondhand. Jag har till och med ett Instagramkonto som heter @secondhandriksdagsmannen. Jag ville visa att det finns snygga herrkläder att köpa på secondhand, kläder som också passar i de finare salongerna.

I närhet till flera av Erikshjälpens secondhandbutiker har Mattias tidigare varit med och utvecklat idén om ”Framtidsverkstäder” för barn och ungdomar.

– Jag blir lycklig när jag ser vad som händer där, säger Mattias.

Ledarskapsutbildning

Det handlar bland annat om ledarskapsutbildning och coachning som ger barn och unga självförtroende och möjligheter.

– Vi vill ge dem goda förebilder och skapa unga ledare som kan ha positiv inverkan på sitt bostadsområde. Det här är förebyggande insatser i utsatta områden – som fungerar!

Framtidsverkstäder på sex orter

Mattias entusiasm går inte att ta miste på. Framtidsverkstäderna finns på sex orter och planen är att växa vidare.

– Det verkar som om Erikshjälpen med sin erfarenhet att möta barn i utsatthet har en förmåga att hamna rätt i relation till de här ungdomarna. Vi tänker utveckling på rätt sätt.

Mattias tackar sin mamma för sitt eget starka engagemang för barn och unga.

– Hon har alltid envist och helt superpartiskt stått på barnens sida. Det finns inget annat förhållningssätt. Det finns en helig envishet bland föreningar, organisationer och församlingar att hålla fast vid detta, precis som Erikshjälpen har gjort ända från början. Därför känner jag mig lite stolt över att få det här jobbet. Jag tror att jag går i mammas fotspår.

Fakta: Mattias Ingeson

  • Familj: Hustrun Karin och barnen Axel 19 år, Gustav 17 år och Märta 14 år
  • Ålder: Fyller 50 den 8 mars
  • Bor: I Ingarp (mellan Eksjö och Vetlanda)
  • Aktuell: Den 1 februari efterträder han Daniel Grahn som ny generalsekreterare för Erikshjälpen

Taggar:

Erikshjälpen

Gabriella Mellergårdh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.