Hårdare straff för den som hånar Muhammeds familj

Pakistanska kristna i Multan ber för Asia Bibi, en kristen kvinna som först dömdes till döden men som 2018 friades för hädelse. Det domslutet ledde till stora protester i Pakistan, där hädelselagstiftningen har ett brett folkligt stöd. Foto: Irum Asim

Pakistans fruktade hädelselagstiftning blir nu ännu strängare. Kristna ledare menar att det är ett steg i helt fel riktning.

Den som hädar Muhammed eller Koranen i Pakistan kan enligt landets lagstiftning straffas med döden. Det har också varit straffbart att uttala sig nedsättande om Muhammeds fruar, hans barn eller hans följeslagare, då har minimistraffet varit tre år. Moulana Abdul Akbar Chitrali, en pakistansk parlamentsledamot som tillhör islamistiska partiet Jamaat-e-Islami, menade att detta straff var alldeles för milt, och att den som hädat kunde återupprepa sina överträdelser när han eller hon släpptes fri efter så kort tid. Det pakistanska parlamentet röstade därför ja till Chitralis motion om att höja minimistraffet till tio år.

Brist på respekt för mänskliga rättigheter

Beslutet får stark kritik av kristna organisationer. Christian Solidarity Worldwide, som stöttar förföljda kristna, menar att detta visar att parlamentet ignorerar krav från landets minoriteter.

 Pakistan måste göra mer för att skydda sina mest utsatta minoriteter genom att respektera sina internationella åtaganden och de rättigheter som är garanterade i dess konstitution, säger organisationens grundare Mervyn Thomas enligt Christian Post.

En annan kritiker är Peter Jacob, som är direktor för ett katolskt center som arbetar med sociala frågor i pakistanska storstaden Lahore. Han ifrågasätter skärpningen av lagen.

 Resolutioner som kränker religiösa rättigheter röstas igenom utan någon eftertanke, säger han till UCA News.

 Det här tillägget kommer att spä på det religiösa hatet och våldet. Vi motsätter oss religiös diskriminering. Lagstiftarna borde istället fokusera på ekonomiska och politiska problem som landet står inför.

Lag riktad mot shiamuslimer

Kristna och hinduer har de senaste decennierna drabbats svårt när hädelse hamnat i fokus i Pakistan. Den som anklagas för hädelse befinner sig i en mycket utsatt position, och i många fall kan en anklagelse räcka för att bli utsatt för mobbvåld och till och med dödad. Anklagelser om hädelse används som hämnd eller som en genväg att komma över andra personers egendom.

Sett till antal är det dock flest muslimer som utsätts för hädelseanklagelser. Den senaste skärpningen av lagen kan också ses som riktad mot shiaislam. Shiamuslimer utgör 20 procent av landets befolkning, och är också en diskriminerad grupp. Eftersom man inom shiaislam har en annan syn än inom sunniislam på vilka som var Muhammeds rättmätiga efterträdare så kan shiamuslimer komma att straffas enbart för att de följer sin religiösa övertygelse. Enligt UCA News kräver sunnimuslimska grupper sedan tidigare att polisen ska ingripa när shiamuslimer firar en central högtid, högtidlighållandet av en massaker på ett av Muhammeds barnbarn, Husayn ibn Ali. Denna högtid ses nämligen av sunnimuslimska extremister som en kränkning.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.