Bibeln har fått en boostad hemsida

Svenska bibelsällskapets uppdrag är att göra Bibeln tillgänglig och föreningen finansieras av Bibelfonden. Den tidigare webbplatsen lanserades 2020, men den har inte varit optimal i sökfunktioner och utseende, berättar Anders Göranzon, generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet. Foto: Mikael M Johansson

Ett lättare sökverktyg, det är den stora vinsten med det nya utseendet av bibeln.se. "Den liknar nu andra sökmotorer med en enda sökruta", säger Anders Göranzon, generalsekreterare för bibelsällskapet.

Svenska bibelsällskapets digitala bibel har bytt utseende och gått över till en ny internationell plattform som heter Bible Booster. Webbsidan bibeln.se behåller den webbadressen, men har fått ett helt nytt utseende.

– Det var nervöst just under det kritiska momentet då den gamla släcktes ner, att gå över till den nya plattformen. Men det känns jättebra och skönt att allt fungerade tekniskt. Nu är frågan hur den nya hemsidan kommer att tas emot av besökarna, säger Anders Göranzon, generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet.

Finansieras av Bibelfonden

Svenska bibelsällskapets uppdrag är att göra Bibeln tillgänglig och föreningen finansieras av Bibelfonden. Den tidigare webbplatsen lanserades 2020, men den har inte varit optimal i sökfunktioner och utseende, berättar Göranzon.

– Nu blir sidan mer intuitiv och lik andra sökmotorer med en enda sökruta, i stället för att söka i en separat ruta på ord och i en annan ruta i bibelböcker. 

Besökaren kan också läsa olika bibelöversättningar parallellt med varandra. Utöver Bibel 2000 och 1917 års kyrkobibel, finns nu även Bibeln på finska (KR92) och Bibeln på nordsamiska (Biibbal 2019). 

– Vi kommer också att fortsätta lägga till fler samiska biblar och även texter ur NT2026. Bibel 2000 finns inläst, men i framtiden kommer också fler ljudfiler upp på hemsidan.

Andra länder stöttas

Det finns också en annan vinning med den nya plattformen, förklarar Anders Göranzon. Att ansluta sig till ett internationellt nätverk är en långsiktig hållbar lösning därför att webbplatsen uppdateras mer kontinuerligt och inte åldras. Det är också bra att samarbeta med andra länder så att små bibelsällskap med små ekonomiska resurser runt om i världen stöttas.

– Länder betalar olika mycket för att ansluta sig till Bible Booster, beroende på olika nivåer. Vi ligger i mitten och kommer betala 1 000 euro per månad. 

Hittills är Nederländerna, Tyskland, Finland, Brasilien, Sydafrika och Litauen anslutna. 

Om man tycker om det förra bibelverktyget bättre, finns det kvar som en länk på den nya webbsidan. 

– Om någon har frågor, hör av er till oss så hjälper vi till med det, säger Anders Göranzon.

Denna text är först publicerad i Kyrkans Tidning

Fakta: Fakta: Bible Booster

 

  • Bible Booster är ett samarbete där bibelsällskap med små ekonomiska resurser får tillgång till en plattform för publicering av bibeltext, till en överkomlig kostnad. Större bibelsällskap är med och bär kostnaderna för de mindre.
  • Till att börja med saknas "Uppslagsdelen" som funnits på den förra sidan men Svenska bibelsällskapet beräknar att denna också kommer publiceras inom en snar framtid.
  • Utöver Bibel 2000 och 1917 års kyrkobibel finns nu även Biibbal 2019 (Bibeln på nordsamiska) och KR92 (Bibeln på finska) på bibeln.se. Vi kommer kontinuerligt ladda upp fler bibelöversättningar, som exempelvis texter ur det pågående översättningsarbetet NT2026 och Karl XII (som korrekturläses).

Fakta: Svenska bibelsällskapet

Anna Mendelsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne