Nu kan barndöpta bli pingstvänner

Barndop snart inget hinder för medlemskap här! Foto: Mikael M Johansson

Filadelfiakyrkan i Stockholm ska börja välkomna barndöpta som medlemmar, skriver tidningen Dagen. Ett unikt beslut i svensk pingströrelse.

 

11 juni 1963 går följande att läsa i Sveriges största morgontidning Dagens Nyheter; "Barndöparna intar skyddsställning bakom sina dopfunt och varnar; kom inte nära oss. Och vuxendöparna sättter sig i säkerhet på andra sidan och ger sitt medlingsbud. Vi viker inte en tum. Om ni inte kommer över till oss, blir det ingen fred".

En hemkommen afrikamissionär skrev under pseudonymen Rixon om det låsta ekumeniska läget som präglade de svenska kyrkligheterna. Men mycket har hänt sedan dess. Och det som en gång var stridsfrågor för samfunden har allt mer blivit föremål för diskussion.

Ingen ny idé

Diskussionen om att låta barndöpta bli medlemmar i Filadelfiakyrkan i Stockholm utan omdop, eller troendedop, är inte ny. Redan 2013 uttryckte förre föreståndaren Sten-Gunnar Hedin att "barndopet borde erkännas som ett riktigt dop, enligt tidningen Dagen.

Han levde dock inte till att fullt få se det realiseras när Sveriges största pingstförsamling nu antagit nya stadgar som tillåter medlemskap på "ekumenisk grund". Det innebär att kravet på troendedop för medlemskap tas bort.

Kräver personlig tro

Vid onsdagskvällens omröstning röstade 207 av 290 deltagare för förändringen. De nya stadgarna kräver en "personlig tro på Jesus Kristus" och att man tidigare varit upptagen som medlem i en annan kristen tradition och även tidigare levt med sin bekännelse. Clas Newman, biträdande föreståndare, betonade enligt Dagen att församlingen fortsätter att värdesätta sina nuvarande medlemmar och inte önskar att någon ska lämna på grund av denna förändring.

 

 

Taggar:

Pingströrelsen
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.