Krigshistorier på Hönödebuten

Gunnar Samuelsson höll i samlingen. Foto: Po Flodström

Sändarens medarbetare Po Flodström gör debut som konferensbesökare på Hönö. Därför besökte han eventet  "Ny på Hönökonferensen" och fann en story som började i om hur församlingsmedlemmar flydde från nazister.

För dig som är ny på Hönökonferensen välkomnar Hönöpastorn Gunnar Samuelsson besökarna till en lunchträff. Detta passar mig ypperligt, då jag i vanliga fall enbart besökt Nyhem och Torp och därmed är ny på Ön.

Konferensen började under krigsåren, Hönö och Öckerö var hårt drabbat och många dog pga. fiskebåtarna gick på minor eller sköts ned av antingen engelska eller tyska torpeder. Vi får också ta del av dramatiska berättelser om hur församlingsmedlemmar som blivit tillfångatagna av nazister – med guds hjälp – lyckades fly från fångenskapen tillbaka till de svenska farlederna. 

 

Många nya besökare på samma ställe. Foto: Po Flodström

Frank Mangs populär i början

Från början var det ganska enkelt. Församlingen bjöd in dåtidens evangelister som till exempel Frank Mangs till enkla samlingar för att läsa Bibeln tillsammans på Ön. Men, då alla var evangelister så utvecklades snabbt en gudstjänstkultur.

Mycket här på Hönökonferensen har sitt upphov i det spontana. Nattmötena är till exempel ett relativt nytt inslag, som började med enkel bön och lovsång tillsammans med Team: Evangelisation.

- Vi tog med oss gitarren och ställde upp ett piano i tälten efter stängning och platsen fylldes med lovsång till Gud. Numera är vi en så samkörd organisation att alla vet exakt vad den ska göra och när och hur, att det knappt behövs någon central samordning.

 

Niclas och Marie-Louise Mobelius var två av de nya konferensbesökarna, precis som artikelförfattaren. Foto: Po Flodström

Ekumenisk succé

Hönökonferensen arrangeras som bekant av Hönö Missionsförsamling men grannförsamlingarna Nimbus på Öckerö, den lokala Pingstförsamlingen Bethel och Filadelfia Öckerö hjälper till som volontärer. Samfunds- och församlingsgränser är oviktiga på ön, berättas det.

- Går ni in i köket nu, så är där fullt av pingstvänner som lagar mat för glatta livet och i kören ikväll är det flera medlemmar ur Filadelfia Öckerö. Så vi har tät ekumenisk samverkan här på Ön och alla samspelar som ett klockverk. Minns 2019 då den numera dränerade ängen var helt sönderregnad. Inom loppet av 2 dagar hade vi lyckats mobilisera hela ön. Det hämtades kyrkbänkar i Småland och motorsågar i Blekinge.

Vad skulle ni med motorsågar till?

Vi sågade upp väggen i ishallen, så att alla skulle få plats där istället.

En av de äldre förstagångsbesökarna undrar även över vad den engelska programpunkten Q&A är för något?

Gunnar förklara att konferensens grundrytm är Bibelstudium klockan 11.00 och 16.00, de Q&A’s eller ”frågor och svar” som det blir på svenska är försök att skapa mer dialog och samtal mellan de stora föreläsningarna och kvällsmötena.

För mig som är ny på Hönökonferensen var detta en ganska bra info, kanske också för dig.

Po Flodström

sandaren@sandaren.se

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.