Myndigheten för stöd till trossamfund upphör

Elisabeth Svantesson

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) med budgetpropositionen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen föreslår en sammanslagning av tio myndigheter för att spara pengar. En av dessa är Myndigheten för stöd till trossamfund.

I dag den 20 september presenterar regeringen sin budgetproposition för 2024 för riksdagen. I den föreslås bland annat att Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) slås samman med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Regeringen och Sverigedemokraterna meddelade redan i det sista budgetutspelet, i början på september, att tio myndigheter får i uppdrag att förbereda sammanslagningar. Däribland SST. Regeringen avser att ge myndigheterna uppdrag att återkomma med förslag på hur sammanslagningarna kan genomföras. 

Generell besparing

I en debattartikel i DN skriver Tidöpartierna att myndighetssammanslagningarna görs för att de ska kunna genomföra en generell besparing i statsförvaltningen. Anledningen till besparingen är att den ska bidra till finansieringen av reformer och stimulera effektivisering, enligt artikeln.

SST betalade ut ett stöd till trossamfund på nära 82 miljoner kronor under förra året 2022, enligt myndighetens statistik. De kommande åren föreslår regeringen att stödet ska vara 81 miljoner kronor. 

De fem största statsbidragsberättigade trossamfunden var Romersk-katolska kyrkan, Pingströrelsen, Equmeniakyrkan, Evangeliska frikyrkan och Evangeliska fosterlandsstiftelsen.

Anna Mendelsson/Kyrkans Tidning

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne