Alkoholmonopolet kan ryka om gårdsförsäljning tillåts

Systembolaget
Systembolagets EU-sanktionerade monopol kan försvinna om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker tillåts. Foto: Jessica Gow/TT

Om Sverige inför gårdsförsäljning av alkohol så kan EU avskaffa alkoholmonopolet. Det varnar nu även regeringens egna experter för.

De tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna har sagt att de vill göra det möjligt för dryckesproducenter att själva sälja alkoholhaltiga varor direkt till kunder på produktionsplatsen. Så kallad gårdsförsäljning har utretts flera gånger, och i den senaste utredningen drogs slutsatsen att denna typ av försäljning kan införas utan att Systembolagets monopol hotas.

Kan undergräva Systembolagets ställning

Nu avslöjar dock Svenska Dagbladet att en intern rapport som tagits fram av socialdepartementet gör helt andra förutsägelser. Rapporten, som tagits fram av opolitiska tjänstemän, menar att med gårdsförsäljning gör privata vinstintressen insteg i alkoholförsäljningen. Det kommer att få stora konsekvenser och undergräva Systembolagets ställning.

När Sverige gick med i EU fick Sverige ett undantag från konkurrenslagstiftningen vad gäller Systembolaget. Men enligt rapporten innebär gårdsförsäljning ett avsteg från den överenskommelsen, vilket kan leda till att EU slår ner på alkoholmonopolet. Frågan som EU kan ställa är: Varför ska svenska alkoholproducenter kunna sälja direkt till kunder om inte andra europeiska tillverkare kan göra det?

”Det finns således en stor risk att förslaget inte kommer att godtas vid en EU-rättslig prövning och att Sverige kan komma tvingas att tillåta även utländska tillverkare utöva detaljhandel”, står det enligt SvD i rapporten.

Svårt att förbjuda om det väl införts

Det har talats om att införa gårdsförsäljning på försök, men i rapporten menar man att det är mycket svårt eller omöjligt att åter förbjuda gårdsförsäljning om det väl har införts.

”Detta eftersom det kan innebära att vi skapar ett nytt monopol eller stärker befintligt monopol. Många experter menar att det inte är tillåtet”.

Får stöd av nykterhetsorganisationerna

Socialminister Jakob Forssmed har varit försiktig med att utlova en tidpunkt för införande av gårdsförsäljning. Han menar att frågan är komplex och han vill inte undergräva alkoholmonopolet. I detta får han stöd av nykterhetsorganisationerna.
Blå bandets organisationssekreterare Per-Olof Svensson menar att rapporten går i linje med det som man varnat för i flera år.

– Vi har varit oroliga i flera år för att politikerna vill införa gårdsförsäljning. Och vi har återkommande hänvisat till hotet mot Systembolaget, säger han till Sändaren.

Enligt en opinionsundersökning som gjordes på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund så är nästan åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning. Per-Olof Svensson hänvisar dock till andra undersökningar som visar ett stort stöd för Systembolaget.

– Så om svenska folket skulle få frågan om gårdsförsäljning eller Systembolaget så är jag säker på att man skulle välja det senare, säger han.

Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO, hoppas att partierna ska ta intryck av rapporten.

– Samtliga partier har sagt att de inte vill hota alkoholmonopolet. Nu hoppas vi att alla partier, och synnerligen regeringspartierna, tar detta på allvar och lägger den tidigare utredningen i soptunnan, säger han till Sändaren.

Finland har gårdsförsäljning

Finland har liksom Sverige ett alkoholmonopol, och gårdsförsäljning. 2015 prövades detta av EU-domstolen som konstaterade att den inte stred mot EU-rätten. I socialdepartementets rapport tror man dock inte att Sverige kommer att bedömas på samma sätt.

- Det finska gårdsförsäljningsprogrammet är väldigt begränsat, det handlar om försäljning av vissa drycker som nästan bara finns i Finland. Det svenska systemet skulle bli helt annorlunda, och innebära en diskriminering av utländska producenter, säger Lucas Nilsson.

Anna Kaijser, som är branschansvarig för LRF Lokal mat och dryck, menar dock att den statliga utredningen visat att gårdsförsäljning inte är ett hot mot ­alkoholmonopolet.

– Det var en gedigen utredning där det ingått expertis på EU-rätt. Utredningen visar att det går att införa gårdsförsäljning, säger hon.

LRF önskar att regeringen snarast kommer med ett förslag på hur gårdsförsäljning kan införas.

– Gårdsförsäljning skulle innebära att små producenter får bättre förutsättningar att erbjuda och sälja sina drycker. De behöver besked nu, säger hon.

Jonatan Sverker

4 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Thorsten Schütte
Det borde väl gå att tillsammans med EU hitta en konstruktiv lösning, det gick ju för snuset!
Tommy. Andersson
Gå ut ur EU, Det rullar Miljarder där, och ett och annat glas förstår jag, med fina bal middagar , va skulle vi där och göra? och flyttat ut all makt?
Torsten Jonsson
Nu är det dags att vi gör som alla andra länder inom EU! Ett antal vingårdar kan inte konkurrera ut det statliga monopolet Systembolaget! Dessutom fri handel alla länders gränser i EU!
Gustaf Torsten
Avskaffa Alkoholmonopolet men behåll Systembolaget bredvid gårdsförsäljning!