Minskat drickande på export

Efter 16 år håller trenden i sig – Håkan Franssons Öckerömetod fortsätter att minska ungdomsfylleriet i de kommuner den används. Ja, till och med föräldrars dryckesvanor. Nu röner metoden internationellt intresse. – Vi ska till Åland och informera, berättar grundaren och drogförebyggaren Håkan Fransson.

För 16 år sedan fick Håkan Fransson tjänsten som drogförebyggare i Öckerö kommun. Den troende Håkan är själv övertygad om att Gud hade ett finger med i spelet att han hamnade just där, och resten är som brukar sägas, historia. Idag tar sju kommuner hjälp av Håkan för att minska ungdomsfylleriet, och ytterligare åtta använder sig av ett upplägg där de får stöttning.
– Grundupplägget är enkelt. Vi fokuserar på att komma ut och prata med föräldrarna som i sin tur får ansvaret att se till så barnen inte dricker. Jag brukar jämföra med bilkörning. Även om 14-åringen enkelt får tag i bilnyckeln är det ovanligt att ta den och köra iväg. Det beror på att vuxenvärlden har en konsensus kring att barn inte ska köra bil. Jag tror detsamma ska kunna gälla alkohol och droger, förklarar Håkan.

Varje år genomförs drogvaneundersökningar för att följa upp resultatet, och i många fall är det anmärkningsvärt. I Öckerö har ungdomsfylleriet över halverats från starten 2003. I de senaste mätningarna framträder också en lite oväntad sidoeffekt som Håkan själv är förvånad inte fått större genomslag i debatten.
– Även föräldrars berusningsdrickande går ner på flera platser. Om det beror på att även föräldrarna börjat tänka till kring detta, en ökad diskussion i familjen eller vad är svårt att svara på. Men det är väldigt spännande, menar Håkan som tar Alingsås kommun som ett exempel där detta blivit särskilt tydligt.

På frågan om pappa dricker sig berusad ibland eller ofta svarade 23 procent av eleverna i årskurs 7-9 år 2013 att så var fallet. Motsvarande siffra för mamma var 12,6. I 2017 års undersökning var siffrorna nere på 13,8 respektive 6,4.
– Vi har nu påbörjat arbetet med att sammanställa årets drogvaneundersökningar men jag tror inte att vi nått botten med detta.

Sedan tre år tillbaka arbetar Malmö Universitet med en studie kring metoden, för att finna ut vilka delar av metoden som ger bevisad effekt – en studie som ska vara klar om ungefär ett år.
– Öckerömetoden är ju i ständig utveckling och jag funderar ganska mycket kring hur vi ska jobba vidare med den när fler och fler kommuner visar intresse. Jag och min kollega Linda Apelqvist kan ju inte vara överallt och då är det ännu viktigare att de som är representanter på de olika orterna vet hur de effektivast ska använda sig av den. Här kan Malmö Universitets rapport säkert ge viktig input. 

En annan aspekt är också att utröna de gånger då Öckerömetoden inte gett önskad effekt.
– Även om det fungerat bra i många kommuner finns det exempel på kommuner där vi inte lyckats lika bra. Bland annat har vi en ökning av ungdomsdrickandet i Grästorp och där ska vi försöka göra en analys kring vad det är som inte fungerar.

Så länge fortsätter Håkan och Linda besöka så många orter de hinner för att sprida budskapet om att ungdomsfylleriet kan, och därför bör minskas. Duon har nu också fått inbjudningar bortom Sveriges gränser – och hållit föreläsningar i såväl Estland som Norge. Nu är det finska Åland som visat intresse.
- Det är verkligen kul, men tur att de flesta pratar svenska, säger Håkan och skrattar, öppen för att Guds ledning till Öckerö för 16 år sedan har satt honom på en resa som är långt ifrån över.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.