Miljoner saknas för nästa års följeslagare

En viktig uppgift för följeslagarna är att rapportera till omvärlden vad de ser och hör. Men nu är det just pengar till informationsarbetet som Sida drar ner på. Bilden från Shoshahla när Khadr, 2016.  Foto: Susanne Blatt

Följeslagarprogrammet kan tvingas till drastiska nerskärningar. Detta efter regeringens omläggning av biståndet.

I Israel och Palestina blir motsättningarna allt djupare vilket leder till mer våld i samhället. På plats i de palestinska områdena finns i dag ekumeniska följeslagare från flera länder, som följer palestinier och registrerar brott mot de mänskliga rättigheterna. De svenska följeslagarna utgör en stor del av gruppen. I år har man kunnat skicka ner sex svenska följeslagare åt gången.

– I Israel och Palestina har konflikten eskalerat sedan pandemin. Under 2023, sedan den nya regeringen tillträtt i Israel, har följeslagarna redan noterat fler incidenter än under hela 2022, säger Jonas Thorängen, som är svensk samordnare för följeslagarprogrammet.

Bortfall på 800 000 kronor

Men nu hotas programmet av stora nerskärningar. Regeringen har beslutat om att kraftigt dra ner på det anslag som gått till biståndsorganisationers information och kommunikation. För följeslagar­programmet innebär det ett bortfall på 800 000 kronor.

– Det bekostade framförallt följeslagarnas informationarbete i Sverige, till exempel i församlingar, föreningar och skolor. Att vara följeslagare är att vidareförmedla röster från människor i konflikten.

Förändring av landsstrategier

Det största hotet gäller dock förändringen av det som kallas landstrategier. Stödet till Palestina har skurits ned med 43 procent. Följeslagarprogrammet har ett avtal med Sida som nu är inne på tredje och sista året, och Sida har inte sänkt anslaget för 2023.

– Därför har vi kunnat skicka ut sex följeslagare i den nuvarande gruppen, och kan göra det i nästa också, säger Jonas Thorängen.

Kan skicka färre följetagare

Hur det kommer att se ut 2024 är dock ett stort frågetecken. Jonas Thorängen bedömer att risken är stor att följeslagarprogrammet inte får ett nytt avtal, och därmed en betydligt svagare ekonomi. I stället för sex följeslagare i varje grupp kanske man bara kan skicka ut två.

– Det är ju en sällsynt dålig tajming. Ju mindre internationell närvaro, desto mindre rapportering blir det ju om incidenter, säger han.

Det är Sveriges kristna råd som administrerar följeslagarprogrammet, och där kan antalet anställda behöver minskas från tre till en som arbetar med programmet.

Behövs fyra miljoner kronor

Nu har Sveriges kristna råd skickat ut ett brev till de tio organisationer som står bakom programmet och bett om stöd. Jonas Thorängen uppskattar att det behövs omkring fyra miljoner kronor för att säkra verksamheten för 2024.

– Det är ju väldigt lite pengar i biståndsbudgeten, men mycket för enskilda kyrkor och organisationer, säger han.

Jonas Thorängen oroar sig nu för konsekvenserna om inte Sida kan skjuta till mer pengar de kommande åren.

– Följeslagarnas närvaro hjälper individer att upprätthålla sina liv så att barnen kan gå i skolan, herdarna kan vara ute med sina får och bönderna kan skörda. Det menar vi är oerhört viktigt.

Fakta: Följeslagare

Följeslagare finns i Palestina och Israel där de följer palestinier och rapporterar om övergrepp. Iniativet till programmet kommer från kyrkoledare i Jerusalem. I Sverige står ett tiotal kyrkor och organisationer, däribland Equmeniakyrkan, bakom programmet. Sveriges kristna råd är huvudman.

Taggar:

Bistånd

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne