Metodister vill slopa ord som make och maka

Maka och make? Engelska metodisterna är tveksamma. Foto: Getty

Brittiska metodistkyrkan vill stryka ord som make och maka. Det framställs i kyrkans nya skrift "Guide för inkluderande språkbruk", skriver Christian Post.

Anledningen är att sådana termer påstås utgå från en verklighet som inte stämmer överens med många människors livssituation.

"Som kristna behöver vi ha modet att föra samtal som ibland kan vara svåra, att erkänna att vi ibland utesluter människor, att lyssna med ödmjukhet, att ångra eventuellt skadligt språkbruk och att vara försiktiga med hur vi lyssnar och vad vi säger eller skriver, i Kristi anda", står vidare i riktlinjen, som ska uppdateras var sjätte månad.

Kan låta ofarligt

I riktklinjerna framförs principen att det finns "oändlig variation i hur Guds skapelse uttrycks i mänskligt liv", och ger "make" och "maka" som exempel på terminologi som "kan låta ofarlig men som gör antaganden om ett familje- eller personligt liv som inte är verklighet för många människor."

Enligt Christian post föreslås istället att metodister ska använda ord som "förälder", "partner", "barn" och "vårdare" istället.

Vägledningen fortsätter med att lista fler områden där "känsligt och inkluderande" språk bör användas när metodister adresserar minoriteter och marginaliserade grupper som till exempel HBTQ. Men också åldersdiskriminering varnas det för, och att till exempel uttrycka sig mot den äldre gruppem som "gamla människor" ska inte uppmuntras.

"Att använda det språk som individer använder för sig själva visar att vi bryr oss som kyrka och att vi bekräftar dem som Guds barn", står det att läsa.

Inspiration från välspridd vägledning

Inspirationen kommer från bland annat Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) och Stonewall, en brittisk HBTQ-välgörenhetsorganisation vars vägledning använts bland ideella organisationer och i skolor.

Angående huruvida könsbestämda termer fortfarande kommer att användas i metodistiska äktenskapsceremonier, berättade en talesperson för kyrkan så här för Christian Post:

- Par som gifter sig i en metodistkyrka kommer att diskutera med prästen hur de önskar bli omnämnda under sin ceremoni. Detta säkerställer att ceremonin speglar vem de är.

Får också kritik

Men vägledningen får också en del kritik. Debattören och före detta prästen i Anglikanska kyrkan, Calvin Robinson dundrade på twitter. Också det enligt Christian Post:

"Det här är inte kristendom", skrev Robinson i X. "Det är Kritiska Teorier. Det räcker inte längre med att erkänna avvikande livsstilar. Allt normativt och ordnat måste förstöras för att inte riskera att orsaka förolämpning."

Han fortsatte sedan:

"Kritiska Teorier är ny-marxism. Det är en kommunistisk ideologi, motstridig till den kristna tron. Det går inte att vara kommunist och kristen samtidigt. Man måste göra ett val. Antingen omfamna denna trendiga men giftiga ideologi, eller Guds ordning," fortsatte han och uppmanade Metodistkyrkan att "välja en väg."

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.