Megakyrka lämnar amerikanska "Missionskyrkan"

Pastor Gail Song Bantum. Foto: Press/Baker publishing

Quest Church, en megakyrka baserad i Seattle, har beslutat att lämna Equmeniakyrkans systersamfund i USA, Evangelical Covenant Church (ECC), efter att församlingens stöd för HBTQ riskerat att få dem uteslutna. 

Pastor Gail Song Bantum från Quest gick i måndags ut på facebook med meddelandet att hennes församling tänker lämna samfundet som de tillhört i 21 år. Beslutet motiverades med att deras "strävan efter genuin tillhörighet för våra HBTQIA+-syskon" inte delas av ECC.

Samma dag skickades ett officiellt brev från församlingen till samfundet för att frivilligt avbryta deras anslutning till ECC.

Övertygade om sin väg

"Vi har förstått att för att vara Kristi kropp, måste vi erkänna hela Guds närvaro i alla våra medlemmar, inklusive våra HBTQIA+-syskon. Denna övertygelse växer fram ur vår identitet och principer som en ECC-kyrka, snarare än trots dem," framhöll Bantum.

"Vi tar vårt avsked från samfundet med sorg över att ECC inte erkänner Guds verk i vår församling, men även med hopp om hur Anden rör sig inom vår gemenskap."

ECC, med närmare 900 kyrkor i USA och Kanada, grundades 1885 av svenska invandrare och har en nära koppling till Equmeniakyrkan genom historiska kopplingar till Missionsförbundet. Det hävdar stolt att det har utvecklats till "ett av Nordamerikas mest ras- och etniskt diversifierade samfund."

Tog över Mars Hill

Quest Church etablerades av Eugene och Minhee Cho. De började med en liten samling av 11 personer i deras vardagsrum och blev en församling 14 oktober 2001. Först med gudstjänster i en lagerbyggnad och senare förvärvades den nuvarande jättefastigheten i Ballard, som tidigare tillhört Mars Hill, den megakyrka som för några år sedan hamnade i rejält blåsväder kring grundaren Mark Driscoll. 

Genom åren har församlingen visat ett växande stöd för HBTQ-rörelsen, något som strider mot ECC:s klasssiska teologiska syn.

I oktober förra året meddelade ECC att Quest, tillsammans med en annan församling, Awaken Church i St. Paul, Minnesota, hade blivit borttagna från samfundets lista över kyrkor.

Riskerade uteslutning

Detta beslut skulle bli slutgiltigt vid ECC:s årliga möte, Gather 2023, som var planerat att äga rum i Garden Grove, Kalifornien, från den 28 juni till den 1 juli.

Då hade Quest alltså ändå riskerat uteslutning, och väljer nu att istället förekomma den genom att frivilligt träda ur samfundsgemenskapen.

ECC hänvisade inför den eventuella uteslutningen till samfundets resolution från 1996 som förklarade att "Gud skapade människor som man och kvinna, och inrättade äktenskapsförhållandet där två kan bli en. Ett offentligt uttalat, juridiskt bindande äktenskap mellan en kvinna och en man är den enda passande platsen för detsamma".

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Patrik i Norrland
Bra att Missionsförbundet i USA håller fast vid Skriften. Synd att Missionsförbundet blev uppätet av Eqhbtmeniakyrkan här.
Patrik i Norrland
Jasså?! När man har kritik så städas kommentaren bort. Skäms! Det jag skrev var att det är bra att Missionsförbundet i USA är trogna Skriften. Jag skrev också att det är synd att Missionsförbundet i Sverige blev uppätet av Equmeniakyrkan (även om det råkade smyga sej in "hbt" i namnet). Var vuxen nog att släppa fram kritik.