Medarbetare till Daniel Alm: Det finns fler fall av maktmissbruk

Daniel Alm

Daniel Alm Foto: Marcus Gustafsson

Efter intervjun med Daniel Alm i Sändaren väljer tidigare nära medarbetare att öppna upp om sina erfarenheter kring vad de menar är maktmissbruk. 

Förre pingstledaren Daniel Alm fick chansen att ge sin bild av processen kring sin avgång som föreståndare för Pingst FFS och Västerås Pingst i en stor intervju med Sändaren. Men hos ett antal tidigare nära medarbetare har reaktionerna varit starka till vad som sades. 

– Vi upplever att han ljuger eller inte säger hela sanningen, menar en.

Den viktigaste punkten menar de är att Alm framställer det som att Pingst FFS dammsugit efter personer som skulle kunna säga något kritiskt i utredningen. 

– Så var det inte, menar hen vidare.

Vittnesmål om maktmissbruk

Medarbetaren berättar i stället att direkt efter att historien kring Alms och de två kvinnorna briserat, hörde ett flertal personer av sig till styrelsen för att få lämna sina egna historier om maktmissbruk. Medarbetare menar att händelser sopats under mattan eller tystats, och att personer i Alms närhet försvunnit ur ledarroller eller till och med kyrkan.

Tankar från tidigare medarbetare

Fem tidigare nära medarbetare till Daniel Alm utvecklar sedan tankarna i samtal med Sändaren. 

– Det är människor som farit illa. Det är liksom att de här kvinnorna, det är toppen av isberget på en struktur där, och det smärtar att han inte ser att det blir ojämna maktförhållanden.

I en beskrivning som varit del i utredningen skriver en medarbetare att hans ”Upplevelse är att Daniel har ett stort kontrollbehov och att han också söker efter total lojalitet. Det handlar om att ställa sig under hans ledarskap till 100 procent. Med Daniel är man inte jämlik, utan man står tydligt under honom, i ett beroendeförhållande – i alla fall är min upplevelse att det är så han vill att det ska vara.”

Erfarenheter av utfrysning och maktspel

En medarbetare jobbade flera år med Daniel Alm, men menar att han i efterhand borde lämnat direkt. 

– Vid ett tillfälle skulle Daniel Alm viga ett par, där ena personen nyligen genomgått en skilsmässa. Min fru reagerade på det och frågade Daniel om han kollat upp personens bakgrund. Daniel tackade för informationen och sa att han skulle göra det. Efter några veckor, menar han, att Alm i stället tar upp situationen i en predikan och uttryckte att människor som uttrycker sig så ”är de värsta som finns”. 

– Det var en tydlig pik till min fru, och en start på en aktiv utfrysning av henne, säger han.

Maktspel inom personalen

Det berättas också om hur personalen spelats ut mot varandra och att kollegor utmålades på ett förminskande sätt inför andra medarbetare. 

– Om du upplevs utmanande eller som en konkurrent blir du cancellerad och bortskyfflad, säger personen och tar några exempel: 
– Det handlar om maktspel som är svåra att ta på. Som att ”glömma” en medarbetare när personalen ska fotas, eller se till att så split i teamet genom att dra till sig vissa och skjuta ifrån sig andra.

– Nej, men det här är mekanismer vi måste tala om. Vi kan inte vara tysta när han får breda ut sig. Bara för att det inte är olagligt är det inte ett problem. Det är många som varit med om det här men inte vågat göra något.

Åtgärder och ledarskapsfrågor

Påtalades det aldrig för styrelse eller HR? 

– Jo. Vi gick till styrelse och HR i Västerås för hela teamet redan för tio år sedan. Då konfronterades Daniel men han tystade ner dem, sa åt dem att inte röra i det och att han skulle ta i det själv. Sedan förbjöd han styrelsen att följa upp det med oss och då fick vi heller aldrig någon uppföljning.

En av medarbetarna menar att det hela är tragiskt för att alla blir offer för en maktstruktur som borde stoppats sen tidigare. 

– Också Daniel borde fått hjälp tidigare att kunna hantera sina roller. Nu tror jag man har låtit det gå för långt på alla plan. Det är den här tystnadskulturen som måste bort.

Samtliga medarbetare som intervjuats har bett om att få vara anonyma på grund av hänsyn till familj och vänner.

Västerås Pingstkyrka

Västerås Pingstkyrka Daniel Alms, arbetsplats i nära två decennie. Foto: Commons 

Daniel Alm: Känner inte igen mig i detta

Daniel Alm är förvånad över den tuffa kritiken mot hans ledarskap. Och känner inte igen historierna som berättas om honom.

– Jag måste medge att jag ibland är lite snabb in i nästa process och är en sådan som kräver mycket av både mig själv och anställda, men jag har försökt att vara ödmjuk i att komplettera med andra runtomkring mig med gåvor jag inte har, säger han. 
På frågan om hur han ser på sitt uttalande om att styrelsen för församlingen i Västerås letade upp gamla ärenden till utredningen, där medarbetare i stället säger att de hörde av sig, menar han att hans bild är en annan. 
– Jag vet i alla fall två fall som var sådana, men absolut kanske det har hört av sig folk också, men det är konstigt att de aldrig gjort det tidigare. Händelser som är uppemot femton år gamla ska nu tas fram. 

Här berättas om en händelse där tidigare medarbetare säger att du ”tystade” styrelsen efter att de konfronterat dig. Vad tänker du om det?

– Nej det har jag aldrig gjort. Jag kan komma ihåg ett svårt samtal, men det var längesen, runt 2013-2014, och jag har aldrig förbjudit styrelsen till någonting. Det är ju att nedvärdera styrelsen att säga så. Som jag minns det reddes det ut och det känns konstigt att ingen påtalat detta för mig förrän nu. Det som kommer nu i er artikel var ju också med i den förutredning av arbetsmiljön som sedan inte utreddes, det fanns inga konkreta händelser att utreda och ansågs allt för gammalt.

Flera av medarbetarna pekar också på att du använt predikningar eller scenen för att ”läxa upp” personer. Vad tänker du när du hör det? 

– Nej, det har jag inte gjort. För det första måste det vara väldigt längesen det exempel som ges isåfall hände. Och om det ens har skett, vara övertolkat. Jag har haft en särskild familj efter mig i många år eftersom jag inte velat vara så konservativ som de önskat eller gett dem de anställningar och förmåner de velat ha. Detta som tagits upp om en som glömts på ett foto var tvärtom. Just eftersom det hade glömts bort ville jag att vi skulle avstå att ta med fotot och istället mera skriva en hälsning för att ingen skulle känna sig utanför. 

Varför tror du att flera tidigare medarbetare har en så helt olika syn på saker som dig? 

– Jag har varit i Västerås under 18 år och på det hela taget har det varit en låg personalomsättning, men det finns ett antal personer som under mina första år ville ta kyrkan i en riktning bort från pingströrelsen och som jag inte släppt fram helt, och några som vi inte anställt som velat bli anställda. Kan tänka mig att det finns med i botten på detta, säger han och fortsätter: 
– Men jag förstår att jag är en person som inte alltid är lätt att förhålla sig neutral till. Det är väl påfrestande för en del att jag pratat till medarbetare och varit tydlig när det varit behövligt. Jag kan bara konstatera att styrelsen alltid varit beslutande i personalärenden och att vår församling med sin brokiga historia av splittring haft en stabil utveckling och situation de år jag kan överblicka. Många medlemmar har också visat stort stöd och jag är tacksam för den tillväxtresa vi gjorde med församlingens kultur, samhällsengagemang, verksamheter, grupper, medlemsantal och ekonomi.

Taggar:

Pingströrelsen

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Karl
Maktmissbruk med hjälp av julkort? Plus en predikan som någon tagit åt sig av men som enligt artikeln själv verkat vilja döma andra? Och för detta behövs anonymitet? Alm verkar inte ha haft det enkelt.
Pernilla
Jag har aldrig träffat Daniel Alm personligen. Däremot har jag i Dagen läst texter och uttalanden som Daniel har gjort. I samtliga fall har jag reagerat när jag har läst det. Detta eftersom det i samtliga rexter har funnits en nedlåtende ton gentemot andra som han ibland även har namngivet. Väldigt arroganta och överlägsna uttalandrn av en person som tror att han är bäst och vet bäst. De texterna har talat om för mig att Daniel inte alls är lämpad att leda Pingströrelsen eller någon församling överhuvudtaget.
Ingemar
Efter att ha läst Pernillas kommentar kan jag känna att jag delar den bilden till största delen. Att så många i princip samstämmiga vittnesmål bara avfärdas som missförstånd, misstolkningar eller rena lögner är beklämmande. Det är väldigt osannolikt att alla dessa personer har fel. Min känsla är att Alm verkar trivas i rampljuset och nu gör allt för att behålla den platsen.
I. Tillenius
Jag känner inte Daniel Alm. Men hur kan det komma sig att han kunnat vara pastor i 18 år? Någon felfri pingstvän hittar nu det efter det andra att hälla salt i såret. Det pratas alldeles för mycket skit i församlingarna att hälften vore nog. De två kvinnor som anmält honom håller sig fegt undan till resten av fegisar. Feminister som passar på i metoo. Samtycke är sannolikt i det som hände som borde kunna förlåtas. Guds församling består inte av Guds bästa barn. Parallellerna är många. Som om det inte var nog är det fel på Filadelias demokrati i Stockholm också läste. Varför just nu när kyrkoledarvalet håller på att arta sig. Vill man illa? Var finns försoningen som predikas så ofta? Lev som ni lär med samvete, självkritik och bibelstudier. Så kanske medlemmar strömmar till...
Margareta
Sorgligt att Daniel inte verkar förstå hur hans beteende påverkat och sårat andra.