Profiler lämnar Tro & Solidaritet i protest mot (S)

Tidigtare förbundsledamoten i Tro och Solidaritet Anna Ardin meddelande i förra veckan att lokal­avdelniungen Hjärtat i Stockholm lämnar förbundet. Foto: MIKAEL M JOHANSSON

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet spricker. En av rörelsens lokalavdelningar i Stockholm, föreningen Hjärtat, vänder nu partiet ryggen och tänker bygga upp en ny multireligiös riksorganisation för progressiva troende.

Anna Ardin satt tidigare i ledningen för Tro och Solidaritet, som en av tre ledamöter i förbundsstyrelsen verkställande utskott. I dag är hon djupt besviken på det parti hon tillhört sedan drygt 20 år:

– Det finns en brist på respekt för troende människor inom S, särskilt misstros muslimer. Partiet har gått i en auktoritär riktning med en ny hård retorik kring brott och straff, migration och vapenexport.

Men handlar det inte om att det parlamentariska läget ser ut som det gör?

– Man använder det som skäl för att ändra politiken, till och med kongressbeslut körs över. Ett exempel är om de som fått asyl skall få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. De folkrörelser som Socialdemokratin stått nära används i dag som medel för att föra ut partiets åsikter.

Beslutet att lämna S meddelade Ardin tillsammans med Hjärtats ordförande Mattias Irving i varsitt tweet i slutet av förra veckan. Irving har fram tills nu också varit politisk sekreterare i Tro och Solidaritet, även han har alltså haft en central position i rörelsen. På twitter skriver han: Har ”tagit många smällar för S. Nu räcker det”.

Anna Ardin ser den nya föreningen som ett komplement till Tro och Solidaritet.

– Vi har samma värderingar, men står utanför partipolitiken. De är mycket viktiga för att fortsätta driva den interna opinion de alltid gjort inom S, för människovärdet och skapelsen, men när så många lämnat så behöver vi kunna mobilisera även de krafter som idag inte kan tänka sig att bli medlemmar i S.

– Det finns ingen önskan att konkurrera, det går mycket bra att vara medlem i båda.

Föreningen Hjärtat har 60-talet medlemmar, redan dagen efter hade runt 40 av dem anslutit sig till ”nya” Hjärtat som behåller sin styrelse i stort sett oförändrad.

– Vi har sett hur nya medlemmar, inte minst muslimer, blivit medlemmar hos oss för att sedan snabbt lämna när de inte kunnat ställa upp på den socialdemokratiska politiken.

Anna Ardin är diakon i Equmeniakyrkan men forskare nu om civilsamhället. Hon är också krönikör i Sändaren.

Sändaren har varit i kontakt med ledningen för Tro och solidaritet som dock inte återkommit med någon kommentar till avhoppen.

Fakta: Tro och solidaritet

Socialdemokrater för tro och solidaritet, fram till 2011 Sveriges kristna social­demokraters förbund, är en svensk politisk sidoorganisation inom Socialdemokratiska arbetarepartiet. Ursprungligen organiseradedes protestantiskt kristna socialdemokrater, men ­sedan 2011 troende inom olika religioner.

Grundades: 1929.

Antal medlemmar: 3 000.

Förbundsordförande är sedan förra året Sara ­Kukka-Salam, som är ­muslim.

 

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne