Lasse Svensson värd när världens metodister möts i Göteborg

Lasse Svensson
Lasse Svenssons sista uppdrag som kyrkoledare för Equmeniakyrkan blir för att stå som värd för World Methodist Council i Göteborg i augusti nästa år. Foto: Marcus Gustafsson

– Det här är nog en av de bäst förberedda konferenserna någonsin, säger kyrkoledare Lasse Svensson.

Ett skämt, men inte helt fel. Världsmötet för metodister, som hålls i augusti nästa år, har varit under planering i tre års tid.

Det var naturligtvis pandemin som la hinder i vägen för att World Methodist Council (WMC) skulle kunna hålla sin konferens i Göteborg år 2021 och efter att mötet blivit uppskjutet ytterligare flera år, är det äntligen dags år 2024.

Precis som tidigare planerat kommer Equmeniakyrkans kyrko­konferens att arrangeras samtidigt.

– Ja, att inte låta våra medlemmar få del av när världens alla metodister samlas i Göteborg vore närmast tjänstefel, säger Lasse Svensson.

– Visst, kan det bli lite rörigt, men också enormt givande och högtidligt med alla möten, seminarier och workshops.

– Tänk bara, som värdar kommer vi att ha ansvar för den stora sändningsgudstjänsten, med ordination av våra pastorer. Det blir fantastiskt.

Sista uppdraget som kyrkoledare

Det metodistiska världsmötet och Equmeniakyrkans kyrkokonferens blir också Lasse Svenssons sista uppdrag som kyrkoledare, eftersom hans mandattid går ut nästa år.

Världsmötena hålls vart femte år på olika platser i världen. Detta blir det 22:a i ordningen och beräknas locka omkring 1 500 metodister från hela världen till Svenska Mässan och Gothia Towers. Planeringsarbetet är redan i full gång. Och, som tidigare nämnts, en del av förarbetet är redan avklarat.

– En hel del av den gamla planeringen går att återanvända, ­säger Lasse Svensson. Men det är klart att vi måste boka nya ­föredragshållare, skriva nya avtal och mycket annat innan det är dags.

Internationell styrelse

Att planera och genomföra ett sådant här enormt arrangemang kräver sitt, både rent praktiskt och programmässigt, och till sin hjälp har Sverige en internationell styrelse och en regional grupp med representanter från Norge och Danmark.

– Konferenstemat blir On the Move, ungefär I Rörelse, berättar Lasse Svensson. Det blir seminarier kring bibeltolkning, religionsdialog och migration, diskussioner kring kyrka och samhälle, pilgrimsliv samt hur kyrkorna kan vara salt och ljus i världen. Varje dag får ett eget ämne eller spår.

Däremot fattas inga beslut.

Paraplyorgan

– Det här är inte en kyrka, utan WMC, som håller konferens. Vi kanske kan beskriva det som ett paraply­organ för världens alla olika metodistiska och wesleyanska samfund. som samlar omkring 80-90 miljoner människor, förklarar Lasse Svensson. I WMC är Equmeniakyrkan fullfärdiga medlemmar. Däremot är vi ­affilierade, alltså anslutna, till det internationella samfundet United Methodist Church. UMC.

Eftersom det inte bara är en kyrka som träffas kommer heller inte den känsliga frågan om splittringen av UMC över hbtqi-frågan att behandlas.

– Men eftersom UMC är den överlägset största kyrkan på konferensen, så får vi nog räkna med att frågan ändå kommer upp, gissar Lasse Svensson Svensson.

Fakta: United Methodist Church

  • UMC är uppbyggt kring årliga nationella konferenser, regionala centralkonferenser, och generalkonferenser som hålls vart fjärde år. Därutöver hålls den stora gemensamma World Methodist conference vart femte år.
  • Världsmötet för metodister, hålls nästa gång i Göteborg, den 13–18 ­augusti 2024.

 

Taggar:

Metodism
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.