”Landsfadern” söker nya allierade

Markus Söder och Hubert Aiwanger
CSU:s ”landsfader” Markus Söder har fått problem med koaliationspartner Hubert Aiwanger från partiet ”Fria väljare” på grund av antisemitiska uttalande. Foto: Matthias Schrader/AP/TT

UTBLICK MüNCHEN Blått och vitt. Det är Bayerns färger. Det beror på att himlen är så vackert blå med vita små moln. Och naturligtvis har det regerande kristdemokratiska partiet samma färger i sin logo. Inför delstatsvalet på söndag vill det framstå som det enda urbayerska partiet, som kan garantera fortsatt välstånd.

Det kristdemokratiska partiet CSU existerar bara i Bayern och är ett systerparti till CDU, som finns i alla andra tyska ­delstater. Ingen av dem går utanför sina domäner och de samarbetar i val till förbundsdagen. CSUs paroller är ”Stärka, säkra och skydda”, med vallöften om fler poliser, fler dagisplatser och mer jordvärme.

Står för traditionella värden

Ingen väntar sig någon stor överraskning, utan CSU kommer även under nästa femårsperiod att bli starkaste kraft i delstatsparlamentet. Så har det varit sedan 1950-talet. Det är ett parti, som står för traditionella värden och tycks sammanvuxet med det vackra berglandskapet, ­öltälten, blåsmusiken och ­barockkyrkorna. Under den ­polariserande partiledaren Franz-Josef Strauss (1961–1988) växte partiet till ett stort och mäktigt folkparti. Ända sedan 1960-talet har CSU haft en egen majoritet, med undantag för en enda val­period, då det regerade med de liberala (FDP). 2018 förlorade CSU snöpligt majoriteten. CSU:s partiledare Markus Söder bildade regering med de fria väljarna (Freie Wähler, FW). Det är ett liberal-konservativt parti, som framför allt är starkt på kommunal nivå.

… ett parti med C:et i sitt namn (för ”kristet”) kan avskräcka väljare.

Nu ligger opinionssiffrorna för CSU ungefär på samma nivå som vid förra valet (36 procent). ­Söder är inställd på att behöva en koalitionspartner igen. Han har redan uteslutit de gröna (14 procent). Deras väljare är till en stor del en akademisk, vänsterorienterad, miljömedveten elit med ­liberala åsikter.

Söder vill inte heller sam­arbeta med det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland (AfD), som ligger på runt 13 procent. Det socialdemokratiska partiet syns inte på delstatsnivå i Bayern (9 procent).

Varit pålitlig rekryteringspool

De senaste 50 åren har katolska föreningar och kyrkliga organisationer varit en pålitlig rekryteringspool för funktionärer och väljare för det konservativa partiet CSU. Men den stora vågen av missbruksavslöjanden inom både den katolska och protestantiska kyrkan har lett till enorma medlemsras. Om identifikationen med kyrkan går tillbaka kan det också betyda att ett parti med C:et i sitt namn (för ”kristet”) kan avskräcka väljare. Regeringschefen Söder betecknar sig själv som en troende protestant, som besöker en bibelgrupp då och då. Och han är trots religionsfrihet för att ha kvar kors i ­offentliga byggnader.

”Korset är en källa och hör hemma mitt i det bayerska samhället”, anser Markus Söder.

Nyligen hettade det till om den nuvarande koalitionspartnern FW:s ledare Hubert Aiwanger. Han anklagades för att ha haft antisemitiska traktat i sin skolväska som 15-åring. Hans bror säger sig nu ha skrivit hetspappret och partiledaren har tagit avstånd från ”det fruktansvärda” innehållet. Söder har accepterat ursäkten. Och opinionsundersökningarna visar att Aiwanger får mer stöd än i tidigare val (15 procent). Det troliga resultatet den 7 oktober är därför en fortsatt koalitionsregering med CSU och FW.

 

  • Opinionssiffor för 2023 enligt sammanställning på https://dawum.de, 29.9.2023)

Taggar:

Tyskland

Annika Eller

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.