Joakim Hagerius: Läget allvarligt men vi är inte döende

Joakim Hagerius
Biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius konstaterar att det finns en krisinsikt och en stark längtan efter nödvändiga förändringar i Equmeniakyrkans församlingar. Foto: Lars Rindeskog

Situationen är allvarlig för Equmeniakyrkan, men det finns ljuspunkter.

Så tolkar Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare, uppgifterna som framkommer i enkäten.

Som Sändaren berättar i artikeln intill så har många församlingar i Equmeniakyrkan stora problem med att nå yngre. De generationer som borde ta över har i stor utsträckning valt bort församlingsengagemang.

Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, hade förväntat sig sådana svar på enkäten.

– Möjligen kan man vara överraskad över att det är så genomgående i alla regioner i Equmeniakyrkan. Men man ska komma ihåg att Equmeniakyrkan inte är unik, utan detta är en fråga som den svenska kristenheten i stort brottas med, säger han.

Många församlingar ­upplever också att engagemanget ­sviktar.

– Det hänger ihop med att de yngre inte tagit över. Det gör att färre får ta ansvar för alltmer i församlingarna.

Är detta tecken på att ­Equmeniakyrkan är en döende rörelse?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns ett allvar, som blir tydligt genom enkätsvaren, men det finns också det som är hoppfullt. I församlingarna finns en insikt om situationen och en stark längtan efter något annat, och det är nödvändigt för förändring.

Vad kan ni som samfundsledning bidra med i detta läge?

– Det församlingarna uttrycker i enkäten är att de önskar handledning, mentorskap och utbildning. De önskar hjälp med det strategiska arbetet, och vill ha stöd av någon utifrån som kan hjälpa dem att lyfta blicken. Det är fullt möjligt att bistå med, och därför är enkätensvaren ett viktigt inspel för oss när vi jobbar med den regionala ­organiseringen.

Hur tolkar du att de flesta församlingar tycker att de ligger närmast Svenska kyrkan?

– Det är en öppen ställd fråga, och exakt hur man ska tolka svaren är svårt att veta. Men man får nog se det som att vi ligger nära Svenska kyrkan teologiskt och på andra sätt, som att Svenska kyrkan finns nästan överallt. Svaren varierar något mellan regionerna, men i alla regioner så uppger församlingarna att Svenska kyrkan är det man ligger närmast. Samtidigt så upplever hälften av församlingarna att de ligger nära pingströrelsen. Vi har helt klart en bredd i Equmeniakyrkan.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA