Kyrkan som inte ska signalera kyrka

Imanuelskyrkan Örebro

Landshövding Maria Larsson medverkade vid invigningen av nya Immanuelskyrkan – Örebros nya toppmoderna kyrka. Fot: Immanuelkyrkan

Den nybyggda Immanuelskyrkan i Örebro står klar. Första advent var det invigning och den halvrunda kyrksalen var fullsatt. För 215 miljoner kronor har man fått en modern och ändamålsenlig kyrka och samtidigt 79 lägenheter i ett av Örebros snabbast växande områden.

Entrédörrarna leder direkt in i en stor luftig pelarsal som rymmer kafé, sittgrupper, kapprum och lekhörna.

– Det här blev mycket bättre än jag vågade hoppas, utbrister Johan Arenius, pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan.

– Vi har ju inte haft något kyrktorg alls förut, så detta är en stor förbättring. Och så känns det bra med viss igenkänning i allt det nya, säger han och pekar på en samling tavlor från den gamla kyrkan, målade av Bo Mörnerud, som nu passar perfekt in i kaféhörnan.

Universitetet ligger nära

Här är det tänkt att man ska kunna sitta och jobba, fika och plugga på vardagar. En anledning till det är att universitetet ligger nära.

Kyrkan invigdes i två steg. På lördagen hade alla besökare varsin sax och klippte bandet gemensamt innan en festlig musikgala med församlingens musiker tog vid.

En högtidlig invigningsgudstjänst hölls sedan på första advent med 750 besökare, och det var många som passade på att önska välsignelse för framtiden.

Bland särskilt inbjudna gäster under lördagen fanns socialminister Jakob Forssmed med ansvar för trossamfunden, landshövding Maria Larsson, Equmeniakyrkans regionledare Helen Friberg och Linalie Newman som är missionsdirektor för Evangeliska Frikyrkan där Immanuelkyrkans ingår.

Immanuelskyrkan
Immanuelskyrkan Örebro

Invigning. Då är körsång en själkklarhet.

Hälsningar gavs även från Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, och Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson.

– Och så fick vi en hälsning från Mats Sernholm i Smyrna i Göteborg som snart inviger sitt nybygge, säger Johan Arenius.

Vi har tänkt multifunktion i allting. Alla lokaler utom kapellet ska kunna användas på flera sätt, och det har verkligen lyckats.  Johan Arenius

Funderingarna om lokalbehovet började för 20 år sedan och frågan var om man skulle renovera, bygga om eller bygga nytt.

Beslutet blev att flytta och tomten köptes 2016. Spaden sattes i backen i mars 2020.

Jobbet pågick in i det sista, slutstädningen gjordes medan församlingen höll sin sista samling på andra sidan staden. 115 års historia avslutades med nattvard och tillfälle att berätta gamla minnen, samt bön för dem som kommer att bo där när nya ägaren gör om huset till boende.

– Vi har det verkligen förspänt med så mycket kompetens inom församlingen. Det har varit en fantastisk tillgång i hela processen, berömmer Arenius.

Stort luftrum

Bottenvåningen utgörs av kyrksal, kafé, kapell och kontor. Övriga utrymmen är en trappa upp, och allt binds samman av ett stort luftrum i mitten där 220 fåglar av trä svävar. Medlemmen Bertil Enqvist 80 år, har täljt dem och sedan har barn och vuxna målat dem i ljusa pastellfärger.

Många lampor och andra detaljer har också tagits med från Ekersgatan. Även 150 stolar på läktaren och 190 stolar i kaféet. Dessa har renoverats av medlemmar.

– Det har haft betydelse för både ekonomin, miljön och för relationsbyggandet, konstaterar Johan Arenius.

Särskilt glad för teknikrummet

När Johan Arenius visar runt sprudlar han av glädje över alla utrymmen. Han har inte riktigt lärt sig hitta överallt ännu. Här finns rum för studier, samtal, körövning, idrott och gemenskap. Vidare replokaler och en ateljé för skapande. Johan är särskilt glad för teknikrummet där flera kan jobba samtidigt.

– Vi har tänkt multifunktion i allting. Alla lokaler utom kapellet ska kunna användas på flera sätt, och det har verkligen lyckats. Arkitektfirman har all anledning att vara nöjda.
 

Äntligen har församlingen fått ett kyrktorg värt namnet.  Foto: Immanuelskyrkan

Den här kyrkan ser inte ut som en kyrka, och det är för att detaljplanen kräver att alla nybyggen på området ska ha sju våningar. Därför finns 79 lägenheter ovanpå kyrkan varav en handfull bebos av församlingsmedlemmar. Detta ger också en långsiktig ­finansiering.

– Det finns en tanke med att huset inte signalerar kyrka. Vi menar ju att Jesus har dött och uppstått för oss, det är konstigt nog, då behöver inte lokalerna upplevas som konstiga.

Dopgraven i den neutrala kyrksalen är dock iögonfallande mäktig.

– Den kan man inte komma undan, påpekar pastorn glatt.

I den mindre salen som kallas kapellet finns ett kors och en ikon med Den gode herden vilken är en gåva från andra Örebroförsamlingar.

Intill läktaren finns ett mindre rum tänkt för amning och vila.

– Det ska vara enkelt att vara barnfamilj här, slår Johan Arenius fast.

Nya lokaler - samma budskap

Pastor Arenius huvudbudskap under invigningshelgen var att det trots nya lokaler är samma budskap som gäller – att nå nya människor med evangeliet.

– Socialt engagemang utan tro är inte vårt uppdrag, likaväl ska inte tro vara utan engagemang. Om människor kommer till tro men vi inte är en positiv kraft i samhället är det lika fel som tvärtom.

Fakta: Nya Immanuelskyrkan

  • Plats: Södra Ladugårds­ängen i sydöstra Örebro.
  • Yta: 3 500 kvadratmeter ­kyrkolokaler plus 79 lägenheter i ett separat bostadsbolag.
  • Kostnad: 215 miljoner, budget sattes flera år tidigare och fick justeras med någon procent.
  • Entreprenör: Peab.
  • Byggtid: Två år och nio ­månader.
  • Material: Betong
  • Uppvärmning: Fjärrvärme.
  • Arkitekt: Hållén arkitekter.
  • Antal medlemmar: 780

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice