Igod i Alingsås: Kvällen när unga strömmar till kyrkan

Igod

IGod samlar alltid flera hundra ungdomar från Västsverige.  Foto: Jonatan Sverker

I Alingsås blir Equmeniakyrkan fullsatt när det är ungdomskväll.

Då gör 600 ungdomar kyrkan till sin.

Det är förväntan i luften, en laddning som det bara kan bli när flera hundra tonåringar möts för en kväll. Musiken dunkar, diskokulan i entrén snurrar, och det skrattas och fnittras och pratas.

Maxine Kristensen och Alexander Hallgren är nästan först på plats. De ska vara med och hjälpa till under iGod, ungdomssamlingen som hålls fyra gånger varje år i Equmeniakyrkan i Alingsås. Alexander säger att han själv inte är troende, men att han trivs på samlingarna. 

– Jag tycker om ljud och ljus, och det är roligt att hjälpa till, säger han.

En självklar samlingsplats

För Maxine är det självklart att vara där. Hon tycker att kvällarna är roliga och en möjlighet att träffa nya kompisar. 
– Det är väldigt mycket skratt och glädje.

Tova Hallbäck kommer från Gråbo för att umgås med vänner. 
– Och för att lyssna på musik, säger hon.

Fylls till sista plats

Men även om många förstås är här för gemenskapen och spänningen så är det ingen tvekan om vad som är centrum. När gudstjänsten inleds fylls snart den stora kyrksalen till sista plats. Lovsångsmusiken känns i kroppen som under en rockkonsert, och både troende och mer tveksamma står upp tillsammans under sången. Sedan håller Andreas Häger från Ny Generation en predikan om hur man kan sprida tron, att det är kärlek som måste vara motorn, och att det är kärlek som övertygar klasskompisar och vänner, inte vassa argument.

Viktigt få uppleva stora ungdomsmöten

Efter gudstjänsten möter Sändaren lovsångsbandet, som består av musiker från Vårgårda och Herrljunga. De brukar åka på iGod tillsammans med andra ungdomar. Jonathan Svennberg är ungdomsledare i Equmeniakyrkan i Herrljunga och han tycker det är viktigt att unga troende får uppleva stora ungdomsmöten. 

– Många är ganska ensamma med sin tro, men här kan de känna att de ingår i ett större sammanhang, säger han.

Har funnits i 13 år

iGod har funnits i 13 år. Peter Lindroos, föreståndare i församlingen, tog med sig idén om en storsamling för ungdomar från Värnamo där Missionskyrkan arrangerade en ungdomsfest varje år. 

– Tanken var att ordna en helkväll för ungdomar med en bra gudstjänst, säger han.

Många är ganska ensamma  med sin tro, men här kan de känna att de ingår i ett större sammanhang. Jonatan Svennberg, ungdomsledare  

Under iGod ska det erbjudas mat som ungdomar gillar, som tacos eller hamburgare, och gärna en konsert eller en stand-up sent på kvällen. Men centrum är gudstjänsten, som ska ha gedigen förkunnelse och lovsångsmusik. 

– Det är gudstjänsten som är viktigast för många, en del ungdomar drar när den är slut. Men vi ordnar med en helkväll för att man ska få tid att umgås efter gudstjänsten. Vi vill ge utrymme för gemenskap, säger han.

 

Alexander Halén, Jonathan Svennberg, Allan Gutås och Oskar Krusensjö spelade alla i kvällens lovsångsband.

Ibland har konserterna varit ett försök att locka ungdomar som kanske inte är intresserade av gudstjänsten. Artister som Moa Lignell och Christopher Hiding har uppträtt. 

– Så har vi skapat ett intresse hos dem som kanske inte är så vana vid att gå i kyrkan, säger han.

Framgång och växande deltagarantal

Den första kvällen för 13 år sedan kom det 250 ungdomar. Sedan dess har iGod växt, och ibland har det varit så många som 600 i kyrkan. – I början så var jag nervös varje gång och oroade mig för om det skulle funka. Men nu är jag lugn, nu handlar det mer om alla kommer att få plats och om maten kommer att räcka, säger han.

Utmaningar med ökande antal deltagare

Församlingen börjar nu nå taket för hur många man kan ta emot. – När vi var 600 i höstas så räcker inte lokalerna till längre, säger han.

Många församlingar kämpar med att få unga att komma. Varför tror du att ni har lyckats? 

– Från början så har vi storsatsat, vi har försökt göra någonting extra. Om det inte hade varit bra så hade folk slutat att komma, säger han.

 

Merita Hannouch, Linnea Fennick och Tova Hallbäck umgås med vänner under iGod.

Han är också övertygad om att folk drar folk. Nu vet unga, både de som går till kyrkan och de som inte gör det, att på iGod kommer de att träffa många andra i deras egen ålder. 

– Detta är också en väckelsebygd. Många ungdomsledare i andra församlingar tar hit sina unga för att de ska få uppleva ett större sammanhang, säger han.

Initial tveksamhet från församlingens ungdomar

Även om dessa kvällar lockade många från början så var församlingens egna ungdomar först tveksamma, enligt Peter Lindroos. De tyckte att kvällarna blev för stora. 

– De vill hänga nere i källaren och gömma sig. Men efter några år vände det, och nu är de med och jobbar och är stolta över det, säger han.

Ungdomssamlingarna kräver ett stort ideellt engagemang. Upp mot 50 personer är engagerade, och de ideella sköter allt från att poppa popcorn till att vara kyrkvärd. Det kan ibland bli stökigt när så många ungdomar samlas. – Det är viktigt att kyrkvärdarna har koll, och vi kan ringa polis eller nattvandrare om det behövs.

Betydelsen av förbön

Men allt arbete är värt det när 50 ungdomar kommer fram för att få förbön. De kan be om hjälp med skola, vänner och identitet. Men flera önskar också förbön för att de vill bli kristna. – Så är det varje gång. Jag ser detta som vår tids väckelsemöte. Här får människor en möjlighet att möta Kristus.

Gundstjänsten under iGod innehöll även lovsångsdans.

Jonatan Sverker

jonatan.sverker@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA