Kungen: Hédi Fried var en av våra främsta folkbildare

Heidi Fried
Författaren och psykologen Hédi Fried tar emot Serafimermedaljen av kung Carl XVI Gustaf vid en medaljutdelning på Stockholms slott. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den svenska Förintelseöverlevaren, föreläsaren och psykologen Hédi Fried avled i helgen. I kung Carl XVI Gustafs uttalande efter beskedet framhåller han hennes stora folkbildninginsats.

Hédi Fried blev som liten deporterad till Auschwitz tillsammans med sin familj där föräldrarna gasades ihjäl. Hon och hennes syster överlevde koncentrationslägret och kom till Sverige 1945 med Röda korsets bussar.

Rest runt till skolor i 30 år

Hon var djupt engagerad i demokratifrågor och i att sprida kunskap om rasism och antisemitism.Vid sidan av sitt yrke som psykolog har Fried i över 30 år rest runt till svenska skolor för att tala om sina erfarenheter.

– Hédi Fried har gjort en ovärderlig insats för att vi ska minnas Förintelsen. Det är inte bara judarnas plikt att göra det, utan hela mänsklighetens, sade hon i en intervju 2015. En oerhört viktig röst har gått ur tiden, vi tänker på henne med beundran och sorg, och vi tänker på hennes familj och vänner, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.

Kungen hyllade hennes folkbildningsarbete

Kung Carl XVI Gustaf hyllade hennes folkbilkdningsarbete i ett uttalande.

”Min familj och jag har med sorg mottagit beskedet om Hédi Frieds bortgång. Hédi Fried var en av vårt lands främsta folkbildare. Hon utbildade generationer av svenskar om Förintelsens ondska och människovärdets okränkbarhet”, står det i uttalandet från hovet som fortsätter:

”Vi uppskattade hennes vänlighet och klokhet vid de tillfällen då vår familj hade förmånen att träffa henne. Vi minns Hédi Fried och hennes gärning med tacksamhet och respekt.”

Hédi Fried blev 98 år.

TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice