Krogarnas pastor i ett decennium

Daniel Sander

Equmeniapastorn Daniel Sander har gått på krogen i tjänsten i många år. Nu är han dock krogpastor på ideell basis cirka en gågn i månaden.  Foto: Anna Hållams

Många har de blivit under årens lopp: krogrundorna. Minst ett hundratal. Nu firar Daniel Sander tio år som krogpastor i Jönköping. 

- En krogkväll börjar alltid med att jag lägger ut om att jag är på gång på Instagram, säger han. (fader.daniel heter hans konto)

- Ibland hör någon av sig och ber mig komma. 

Det brukar bli en krogrunda i månaden; han är igenkänd av alla vakter. Kvällen börjar sent, mellan elva och halvtolv. Framåt två, halvtre åker han hem. Två eller tre uteställen brukar han hinna med på en kväll. 

Fotboll och självmord 

- Samtalen varierar stort, från allt mellan Arsenal till självmordstankar.

Väl ute i vimlet är han försiktig. Går runt och är tillgänglig. 

- Folk kommer till mig, jag går inte fram med mindre att någon behöver akut hjälp. 

Ett problem är om människor är för berusade och babblar på om djupt privata saker. Även om tystnadsplikt gäller kanske det inte är så kul att vakna upp bakfull och undra ”vad sjutton sa jag egentligen till den där prällegöken i natt?”. 

- Ibland försöker jag varligt dämpa något, så folk inte säger saker som de sedan ångrar. 

Blir en låtsaskompis

Ett fenomen har märkt av är att han blir ”låtsaskompis” åt ensamma. Folk som ställer sig litet lagom nära så att det ser ut som de inte är ute på egen hand. 

Daniel Sander kom till Jönköping från Donsö i den göteborgska skärgården. Från en from bygd till en annan. Det var Alliansmissionens Korteboskola som förde honom till Småland. Som pastor har han arbetat för just Jönköpings stora Alliansförsamling, sedan för Bankeryds missionskyrka och därefter för Fjällstugan. Det är i Bankeryd han bor idag med hustru och tre barn, nyligen fyllde han 40 (just nu är han pappaledig). 

Ibland har han kunnat räkna in krogbesöken i sin tjänst, ibland inte. Nu sker det på ideell basis om inte det handlar om något studentarrangemang. Sedan i fjol är han nämligen studentpastor på Högskolan i Jönköping. Den andra halvan ägnas åt helt andra saker. Daniel är inte bara pastorsordinerad, utan också utbildad snickare. Han jobbar numera på ett företag som sysslar med modulhus. 

En del av det han möter på krogen känner han ingen från högskolan. Ensamhet. En enkät som gjorts bland studenterna under hösten visar just att ”skaffa vänner” är ett bekymmer för många. 

- Kommer du från en annan stad och inte är intresserad av till exempel religion eller idrott kan det vara svårt. Pressen att vara med och dricka alkohol kan också skapa problem. 

Alla kan behöva en pastor

I andaktsrummet en bit ner i korridoren, där han har sitt arbetsrum, är det fullt med folk. Muslimsk bön. 

- Många av högskolans internationella studenter kommer från mer religiösa sammanhang. Även om man inte är kristen kan det vara en trygghet att tala med en pastor. 

Annars upplever han att faran att misslyckas plågar många. 

- Dels för dem som har svårt att klara studierna, dels för dem som är högpresterande och aldrig tillåter sig att misslyckas.  För en del internationella studenter vars föräldrar betalat för utbildningen finns också ett tryck hemifrån från familjen. Man vill inte tappa ansiktet, det är en osund inställning. 

Så gjorde Jesus!

Som studentpastor arbetar han litet på samma sätt som krogpastor. Röra sig runt, vara tillgänglig. 

- Jesus var ju ute bland människor! 

Kyrkorna har ju ett organiserat arbete på skolor, sjukhus och fängelser. Daniel Sander skulle önska att det vore samma med krogarna: 

- Det är synd att man inte satsar på en sådan tjänst. Vi kan inte sitta inom kyrkornas väggar. Det är mötet med alla typer av människor som berikar. 

 

 





 

 

 

Erik Lindfelt

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Roland Englund
Vad fint att läsa....