Kristna väljare i nederländerna byter parti

Caroline van der Plas, tidigare kristemokrat, är BBB:s succéledare. Foto: Peter Dejong/TT

De kristna väljarna överger Nederländska kristdemokraterna. Det är en av anledningarna till att det nya bondepartiet BBB nyss sopat mattan i landets regionalval – under ledning av en karismatisk före detta kristdemokrat.

Nedrländska BoerBurgerBeweging (BBB) startade så sent som 2019. Partiet växte fram i kölvattnet av de stora bondeprotester som pågått i Nederländerna sedan regeringen, med liberala premiärminister Mark Rutte i spetsen, aviserat att bönder i landet behöver ställa om eller sälja av gårdar för att nå klimatmålet.

Väntas få stort genomslag

När de regionala valen avgjordes för en tid sedan blev BBB största parti, med 19 procent av rösterna. Något som innebär att de också väntas få stort genomslag i parlamentsvalet.

De stora förlorarna i valet är Ruttes liberaler och de tidigare starka kristdemokraterna. Något Tom van der Meer, professor i statsvetenskap vid Amsterdams universitet delvis beror på sympatier med bondeprotesterna – men också att de traditionella partierna lämnat sina kärnfrågor och lämnat ett tomrum för väljare.

Hårdare ton mot migration

– Kristdemokraterna har varit dominerande i frågor om familj, samhörighet och bygemenskap. Men de har på senare år i stället rört sig mot andra frågor, som en hårdare ton mot migration. Men där finns det ju redan partier som äger frågan, menar de weerde.

Han ser här en likhet med inte minst Kristdemokraternas utveckling i Sverige.

– I länder som Tyskland, Belgien och även Skandinavien, då inte minst Sverige, går att se trender där partier förflyttar sig från ursprungliga värderingar och lämnar tomrum efter sig.

Avhoppad kristdemokrat

Att BBB:s partiledare, den ­jordnära karismatiske Caroline van der Plas, är en avhoppad Kristdemokrat är därför knappast en slump.

– Hon har tagit vara på ett vakuum och sett behov som liberaler och kristdemokrater inte sett till på sistone. Det är intressant att se att även mer uttalat kristna Christian Union ökat i valet, vilket indikerar att de kristna väljarna är mer diversifierade i dag.

Även om BBB anklagats för populism, tror van der Werde att de är annorlunda än andra nederländska uppstickarpartier.

– Om man jämför med till ­exempel Forum, ett parti som gjorde ett stort avtryck vid förra valet men knappt finns kvar i dag, är det här är ett parti som varit tydliga med att man vill verka på en demokratisk spelgrund, och har inte uttryckt till exempel tvivel kring hur val går till. Det är en viktig skillnad.

– Vad BBB gör är att bryta upp blocken, vilket har potential att förändra nederländernas politiska spelplan.

Fakta: Bondeprotesterna

  • Nederländernas regering villl minska kväveoxidutsläpp med upp till 70 procent i vissa områden till 2030.
  • Det ska bland annat ske genom mindre boskap. Något som skulle leda till att bönder behöver överge sina gårdar.
  • Detta har fått lantbrukare att protestera vilt och är även upprinnelsen till starten av BBB.

Taggar:

Nederländerna
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne