Kristna konton har svårt på sociala medier

Tiktok är mycket populär bland yngre. Foto: AP

När de mäktigaste på sociala medier rankas kommer kristna profiler långt ner.

Medieakademin sammanställer varje år de som är mäktigaste på sociala medier i Maktbarometern. I år utgörs topp tre av humorgrupp JLC, familjen Lundell och Sverigedemokraterna.

En tydlig trend är att plattformen Tiktok har ett enormt genomslag. Det betyder inte enbart att många följer Tiktok, andra etablerade  sociala medier som Youtube och Instagram förändrar sina algoritmer för att mer efterlikna Tiktoks snabba flöde av videoklipp.

Emanuel Karlsten, som är ordförande för Medieakademin, rekommenderar ändå inte församlingar att urskillningslöst hänga på Tiktok-trenden.

- Nej, jag tror man ska akta sig för agera på sociala medier utifrån känslan av att man känner sig tvingad. Om man gör det så blir innehållet otydligt och så kommer engagemanget snart att falna. Man måste ha tydligt klart för sig själv vad syftet är med att närvara, och det måste linjera med övriga mål och syften i verksamheten, säger han.

Det finns dock kristna som lyckas på Tiktok, ett exempel är kontot Gud vad kul, som Oliver Hjalmarsson Sarlind, ideell i Svenska kyrkan i Gävle, och prästen Sofie Halvarsson står bakom.

- Man behöver ha rätt resurser, de som förstår sig på plattformen och det måste linjera med den övriga verksamheten, säger Emanuel Karlsten.

Kristna personer eller församlingar har dock generellt svårt att få genomslag på sociala medier. Det konto som ligger högst är Herregud & Co, som Royne Mercurio står bakom. Han gör skämtsamma teckningar som ofta har ett existentiellt budskap. Andra som ligger högt är prästen Kent Wisti och evangelisten Sebastian Stakset. Svenska kyrkan, som satsar stort på sociala medier, återfinns på plats 100.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.