Kristna hjälporganisationer vädjar om hjälp efter superskalvet

Hela byar i västra Afghanistan ligger under rasmassor. Foto: TT

Kristna hjälporganisationer vädjar om hjälp efter superskalvet i Afghanistan med tusentals döda - en siffra som växer.

- Denna fruktansvärda katastrof kommer ovanpå alla andra katastrorfer som drabbat detta land, säger Ray Hasan på Christian Aid till Premiere Christian News.

Helgens förödande jordskalv i västra Afghanistan har ödelagt hela byar, och det befaras att tusentals personer har omkommit. En siffra som hela tiden växer.

Lokala myndigheter och hjälporganisationer på platys samordnar nu med FN för att rädda liv i de hårt drabbade och svårtillgängliga områdena, där människor fortfarande tros vara fångade under rasmassorna.

Enligt Afghanistans styrande talibaner har mer än 2 400 personer har dött efter skalvet, som hade en magnitud på 6,3 när det under lördagen var som kraftigast. Flera rejäla efterskalv har ställt till det ytterligare.

Jordskalven räknas bland de dödligaste i världen hittills i år.

Sjukhusen inte fungerande

Naseema, en boende i byn Herat som drabbades hårt skrev så här till Reuters i ett textmeddelande; "Folk lämnade sina hus, vi går alla på gatorna nu".

Suhail Shaheen, chef för Talibans politiska kontor i Qatar, meddelade att det akut behövs mat, dricksvatten, mediciner, kläder och tält för räddnings- och hjälparbetet. Över 200 döda har förts till olika afghanska sjukhus, uppgav en tjänsteman på hälsodepartementet i Herat.

Huvudsjukhuset i Herat uppges behandla över 500 skadade och foton på sociala medier visar hur sängar har satts upp utanför sjukhuset för att hantera strömmen av skadade som anländer.

Afghanistans hälsovårdssystem, som nästan helt är beroende av utländskt bistånd, har stått inför förlamande nedskärningar de senaste två åreb sedan talibanerna tog över, och mycket internationellt bistånd, som tidigare utgjort ryggraden i ekonomin, har stoppats sedan övertagandet.

Kvinnor får inte arbeta

Diplomater och biståndsansvariga säger att bekymmer över talibanernas restriktioner för kvinnor och konkurrerande globala humanitära kriser får givare att dra tillbaka finansiellt stöd. Den islamistiska regeringen har också beordrat de flesta afghanska kvinnliga biståndsarbetarna att inte arbeta, även om det har gjorts vissa undantag inom hälsa och utbildning.

Ray Hasan, chef för Christian Aid's Head of Global, som är aktiva i Afghanistan säger så här enligt Premiere Christian Newa: "Denna fruktansvärda katastrof kommer ovanpå alla andra katastrofer som drabbat detta land. Som redan är hårt drabbat av akut hunger och en kämpande ekonomi. Antalet drabbade ökar för varje timme."

Han fortsätter:

- Donatorer bör prioritera den här nödsituationen och allokera mer resurser för rent vatten, mat och skydd. Tillsammans med våra partners arbetar Christian Aid nu för fullt för att se hur vi kan hjälpa dem som behöver det mest."

Situationen på plats beskrivs som kaotisk medan sök- och räddningsoperationen fortsätter.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA