Kristna européer en allt mer utsatt grupp

Fransk kyrkbevakning. Foto TT

Kristna blir en alltmer utsatt grupp - också i Europa.

Hatbrotten har ökat med nära 50 procent på ett år, visar det österrikiska undersökningsföretaget OIDAC i sin nya rapport.

En ny rapport avslöjar att hatbrott mot kristna ökar i Europa. Det skriver Premiere christian news.

Enligt Wien-baserade undersökningsinstitutet Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians (OIDAC) , har antalet hatbrott mot kristna ökat med cirka 50 procent under ett år, från över 500 till 749.

Och det fruktar de bara är toppen av isberget.

-  Mörkertalet är sannolikt högre, på grund av den begränsade rapportering om hatbrott mot kristna vi kan få statistik på, menar OIDAC enligt Premiere christian News.

 

 

Ett ljus tänds för terroroffer. Foto: TT

Tydliga terrorattacker

Dels menar man att det finn en tendens till att vilja "lugna ner" stämnoingar bland offren och dessutom menar man att gruppen är en blind fläck i mediebevakningen.

I de mest uppseendeväckande händelserna finns naturligtvis rena terrordåd, som när en 25-årig marockan skrek "Död åt kristna" och "Allahuakbar" innan han attackerade människor med en kniv i Algeciras, Spanien. Han dödade en kyrkvaktmästare och skadade fyra andra personer innan han kunde stoppas.

Men de flesta attacker leder inte till fysisk skada på kristna. Enligt OIDAC är den vanligaste formen av hatbrott vandalism, följt av anlagda bränder. I dessa ser OIDAC en trend. Antalet bränder har ökat under åren och "allvaret i attackerna och den skada som tillfogats kyrkorna verkar bli allvarligare över åren. 

Okända motiv

Många av dessa våldshandlingar har okända motiv. I februari i år satte en 39-årig man eld på ett altare i en kyrka Tyskland, landet som dominerar i statistiken över hatbrott. Mannen kämpar med ett alkoholberoende och kan inte minnas varför han gjorde som han gjorde. Han har sedan dess dömts till fängelse. Kyrkor i Tyskland har drabbats av materiella skador på cirka två miljoner euro.

En annan röd flagga är att flera attacker också är mer organiserade attacker och det finns numera fler tydliga tecken på eextremistiska motiv. Som politisk eller religiös.

OIDAC ser även restriktioner för kristna växa i parlament och domstolar. Exempelvis varnar de för "hets mot folkgrupp"-lagar. Dessa lagar ska skydda minoriteter från "hatiskt material", men i praktiken leder de ofta till åtal. I Spanien åtalades till exempel två biskopar för kyrkans lära om äktenskap och sexualitet.

Konflikten i Ukraina har varit fokus i nya rapporten. Här Moskvapatriarkatets ledare Kirill. Foto: TT

Ukraina i fokus

OIDAC fokuserar särskilt på Ukraina i rapporten, och konstater att det "Sedan den fullskaliga invasionen av Ryssland 2022 har skett en ökande mängd brott mot religionsfriheten i landet.

Denna situation menar rapportern är särskilt oroande eftersom Ukraina generellt har rankats bland länderna med det bästa rekordet för religionsfrihet i Östeuropa och det postsovjetiska området."

Taggar:

Kristendom
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.