Kristen man nära att lynchas efter koranbränning

Kristna, och andra minoriteter i Pakistan, lever ofta i rädsla för att utsättas för olika attacker. Detta är en bild från en tidigare protest mot landets hädelselagstiftning. Foto: AP Photo/K.M. Chaudary

I Pakistan gick människor till attack mot kristna efter att de funnit ett förstört exemplar av Koranen.

Det var i det kristna bostadsområdet i staden Sargodha som någon upptäckte brandskadade sidor ur Koranen. Snart samlades en mobb som anklagade en kristen fabriksägare, Nazir Gill, för att ha bränt den heliga boken. 

Mannen låste in sig tillsammans med sin familj, men mobben tände eld på huset och den skofabrik som mannen äger. Det var först när polisen anlände som de kunde rädda Nazir Gill och två kristna familjer ur det brinnande huset. Trots polisbeskydd blev han svårt misshandlad, enligt polisanmälan. 

De två familjerna befinner sig nu i säkerhet, men händelsen har skapat stor oro bland kristna i staden, enligt den kristna nyhetsförmedlaren The White Posts. Förra året gick en liknande mobb bärsärk i Jaranwala i Punjab, och då skadades 21 kyrkor samtidigt som kristna flydde för sina liv.

Den som anklagas för hädelse kan dödas

Få länder, om något, har lika sträng hädelselagstiftning som Pakistan. I många fall tar dock människor saken i egna händer när det uppstår rykten om att Koranen har vanhelgats eller om någon uttryckt sig vanvördigt om Muhammed. Det innebär att ogrundade anklagelser helt kan rasera en familjs tillvaro, och hota kristna bostadsområden.

Människorättsaktivister har starkt fördömt attacken. Joseph Jansen, en framstående aktivist, påpekade att det finns en trend att människor tar lagen i egna händer. Han noterade att många har dödats utomrättsligt efter att ha blivit anklagade för hädelse de senaste åren.

Människorättsförsvararen Nadia Stephen kritiserade regeringens oförmåga att skapa ett samhälle fritt från extremism och bristen på reformer av hädelselagstiftningen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA