Krig och klimat är ­valets ödesfrågor

klimatdemonstration

Kriget i Ukraina och ­klimatnödläget engagerar Europas väljare 2024.  Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är krig i Europa. Sam­tidigt befinner sig världen i ett klimatnödläge. Detta är frågor som väntas bidra till ett ökat valdeltagande i valet till EU-parlamentet på söndag.

Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina är inne på tredje året. EU, som menar att kriget är ett angrepp på Europa och de värderingar som Europa står för, har lovat att stå vid Ukrainas sida så länge som det behövs. 
Hittills har EU:s sammanlagda stöd till Ukraina uppgått till 98,5 miljarder euro, över 1 100 miljarder svenska kronor. 

EU har tagit emot fyramiljoner ukrainare

Samtidigt har EU tagit emot över fyra miljoner ukrainare som flytt från kriget.
Kriget har gjort att EU:s försvar och säkerhet seglat upp som den viktigaste valfrågan i många EU-länder, däribland våra grannländer Danmark och Finland. Den geopolitiska oron har också gjort EU-valet mer angeläget i medborgarnas ögon. Det framkom i den sista stora opinionsundersökningen före valet, EU-parlamentets Eurobarometer som publicerades i april.

Klimatfrågan en vattendelare

Samtidigt som stödet till Ukraina enar de svenska partierna är klimatfrågan en vattendelare. Sverigedemokraterna (SD), som motsätter sig mycket av den EU-gemensamma politiken, står bakom EU:s ekonomiska stöd till Ukraina. SD går däremot till val på att riva upp EU:s klimatpolitik, trots att en bred majoritet av svenskarna tycker att klimatet är den viktigaste valfrågan, enligt EU-parlamentets stora opinionsundersökning från april.
 

EU:s gröna giv

Under den gångna mandatperioden har EU fattat beslut om ett stort antal lagar och regler som syftar till att skynda på den gröna omställningen, det som går under namnet EU:s gröna giv. Men långt ifrån alla svenska partier har stöttat den gröna given, visar exempelvis granskningar av Naturskyddsföreningen respektive tidningen Aktuell Hållbarhet. 
SD har regelmässigt röstat nej till alla höjda ambitioner på klimatområdet. Det konsekventa motståndet sticker till och med ut i den egna gruppen, ECR, skriver Aktuell Hållbarhet. Även Moderaterna och Kristdemokraterna, som sitter i EPP-gruppen har bidragit till att bromsa EU:s klimatambitioner.
Liberalerna och Centerpartier, som sitter i den liberala gruppen Renew, är mer progressiva än sina Tidökollegor i EPP-gruppen. Socialdemokraterna får också godkänt klimatbetyg. Men de två partierna som sticker ut som entydiga försvarare av en ambitiös miljö- och klimatpolitik är Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Taggar:

EU

Rakel Lennartsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA