Koranbränning i Sverige leder till dödshot mot kristna i Pakistan

Pakistan

Muslimer i Lahore i Pakistan protesterar mot koranbränningen. Foto: KM Chaudary/AP Photo

Efter koranbränningen i Stockholm hotas kristna i Pakistan. Enligt människorättsaktivisten Kashif Nawab finns nu en stor oro för terrorattacker.

Genom Act Svenska kyrkan upprätthålls kontakter mellan Svenska kyrkan och Pakistans största protestantiska kyrka, Church of Pakistan. Det är ett samfund som genom åren drabbats av flera dödliga terrorattacker från islamistiska grupper. Den kristna minoriteten i landet är generellt mycket utsatt och diskrimineras regelmässigt.

Fördömt koranbränningen i Stockholm

Pakistans regering har i ett ­officiellt uttalande fördömt koran­bränningen i Stockholm, och man har också tagit initiativ till att frågan om förbud mot koranbränning tas upp i FN:s människorättsråd.

På gatorna i storstaden Lahore har den svenska flaggan brunnit. Men vreden riktas inte bara mot Sverige. Terrorgruppen Lashkar-e-Jhangvi hotar i ett meddelande, som nu sprids på sociala medier, att förvandla Pakistan till ett helvete för kristna om Koranen bränns i andra länder. En talesperson för rörelsen hotar kyrkor och kristna med självmordsattacker som en hämnd för hädelsen mot Koranen. Ingen kristen ska känna sig säker i landet, ­lovar han.

Lashkar-e-Jhangvi har genom åren genomfört många attacker mot shiamuslimer, statliga institutioner och även kristna, så hoten tas på allvar.

– Lashkar-e-Jhangvi har uppmanat alla sina ledare att vända sina efterföljare mot kristendomen. Därför är alla kristna upprörda och rädda, skriver människorättsaktivisten Kashif Nawab i ett meddelande till Kyrkans Tidning.

Inget stort hopp

Han har inget stort hopp om att den kristna minoriteten ska få stöd och skydd av staten.

– De politiker som företräder minoriteter kommer inte att föra frågan på tal eftersom de känner sig hotade och är osäkra. De muslimska politikerna bryr sig inte om de religiösa minoriteternas säkerhet.

Djup vördnad för Koranen

Han berättar att den muslimska befolkningen i Pakistan känner en djup vördnad för Koranen, och därför väcker koranbränning starka reaktioner. Hans rekommendation till den svenska regeringen är att se till att koranbrännaren ställs inför rätta.

Den svenska ambassaden i ­Pakistan bör också behålla goda diplomatiska förbindelser med den pakistanska regeringen för att lyfta upp skyddet av minoriteter och kyrkor i Pakistan, skriver Kashif Nawab.

Taggar:

Koranbränning

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.