Konflikten tränger sig in i Europa

Fotbollsläktare
Morden på de två svenska ­fotbollssuportrar innan EM-kvalmatchen i Bryssel oroar även i Frankrike.  Foto: Geert Vanden Wijngaert

UTBLICK PARIS  Håller Israel-Hamas kriget på att ”exportas”? I Frankrike är det en vanligt återkommande fråga med tanke på den senaste tidens terrorhändelser som utspelas utanför Mellersta Östern, konstaterar Sändarens Paris-stringer Johan Tollgerdt.

Om konflikten mellan Israel-­Hamas håller på att ”exporteras’” utomlands, anses Frankrike vara särskilt utsatt då landet hyser uppåt fem miljoner muslimer och en miljon judar. Totalt lever här uppåt 68 miljoner invånare.

I takt med tumult i Mellan­östern, har redan gängbråk mellan judar och araber brutit ut och mord inträffat på både judar och muslimer.

Hur kan det gå denna gången när kriget härjar som värst sedan den 7 oktober?

Under en längre tid har Frankrike skonats från islamistiska terrordåd i större skala.

Lärare knivhöggs till döds

Men plötsligt knivhöggs läraren Dominique Bernard till döds i sin skola i nordfranska staden Arras.

Även om motiven ännu är oklara finns farhågor för att dådet har med Israel/Hamaskonflikten att göra, då det inträffade knappt en vecka efter krigsutbrottet.

Över tvåtusen handlingar kopplade till antisemitism har därefter ägt rum på fransk mark. Det meddelar inrikesministern som även sagt ”att skada en jude i Frankrike är att skada hela republiken”.

Han har ännu inte tagit den muslimska befolkningen i försvar.

Då transporter och monument utsätts för bombhot varje dag är vi här så illa tvungna att acceptera de 7 000 militärer som nu patrullerar på landets boulevarder.

Frågan om Sverige nu dragits in i Israel-Hamas konflikten ställer sig många franska statsvetare oroligt efter det att två svenska fotbollssupportrar kallblodigt sköts ned i Bryssel och blev symbolen för ett land som ska straffas, enligt de radikala terroristerna.

Kan vara de mest utsatta länderna

Experterna varnar för att både Sverige och Frankrike kan vara de mest utsatta länderna för nya dåd i framtiden, även om det inte finns några klara bevis på att kriget verkligen har förflyttats bortom egna gränser.

Men att konflikten kan ha satt sina spår i USA förstod man när en sexårig muslimsk pojke fick tjugosex knivhugg av ägaren till familjens lägenhet nära Chicago. Enligt polisen rör det sig om ett hatbrott kopplat till den pågående konflikten i Mellanöstern.

Sedan Drottninggatan 2017 vet ni hur oron lätt griper tag i en. I Frankrike har vi upplevt terror och under många års tid med attacker mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015, konsertpalatset Bataclan samma år, attacken i Nice på nationaldagen 2016 och mordet på läraren Samuel Paty 2020.

Det är inte säkert att folk har ork att plocka fram civilt mod ännu en gång.

7000 militärer patrullerar

Då transporter och monument utsätts för bombhot varje dag är vi här ändå så illa tvungna att ­acceptera de 7 000 militärer som nu patrullerar på landets boulevarder fram till och med OS i Paris nästa sommar.

Hela den politiska klassen ställer sig givetvis upp i kampen mot radikal islamism och gör så gott de kan för att undvika konflikter mellan minoriteter på egen mark.

Men bakom löften och ord behövs givetvis även insikt, vaksamhet och handling för att stoppa galningarnas illdåd som ligger bortom allt förstånd. Men det kanske viktigaste av allt är ändå en önskan om snabb fred i Mellan­östern.

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne