Kapell blir väskor när kyrka och näringsliv gör gemensam sak

Lena Mellergård

Här i Hjälshammar utanför Värnamo har väskan tagit form som nu tillverkas genom Networks Romania. Lena Mellergård, textilkonstnär och designer, skissar redan på nästa modell. Foto: Gabriella Mellergårdh

Gamla lastbilskapell blir till snygga väskor och ryggsäckar – och skapar arbetstill­fällen för utsatta och fattiga romer. När kyrka och närings­liv krokar arm för att göra skillnad ger det ringar på vattnet från Värnamo hela vägen ner till Rumänien.

– Att bli använd av Gud i det man tycker är roligt och det man är bra på, det tycker jag är så häftigt! ­säger Lena Mellergård.
Vi möts hemma i hennes ateljé där förlagan till en väska i serien WhyBags tagit form. Nu har hon redan börjat skissa på nästa modell av den innovativa väskan som tillverkas av återvunna lastbilskapell och spillbitar från bilbältestillverkning. Lena är textilkonstnär och har jobbat i många år som textillärare. Hon är också medlem i Missionskyrkan i Värnamo och det var där på kyrk­fikat som hon satt och pratade med Anders Nordangård, även han medlem i församlingen. Han berättade om sitt senaste väskprojekt och behovet av att få fram en ny design.
– Och jag hävde ur mig: det kan ju jag göra!
Lena skrattar.
Anders Nordangård är också före­tagare. Han driver BaooBaoo i Värnamo som säljer ett egen­utvecklat sortiment av väskor i läder, och det var när han satt ensam på en vägkrog utmed E4:an och tuggade på en kanelbulle som den där nya väskidén landade. Han såg en lastbil på väg mot Rumänien och mindes sin senaste resa till Arad och Siria, två platser i Rumänien där Missionsförsamlingen i Värnamo stödjer ett hjälparbete. Han tittade på kapellet som skyddar lasten, slitstarkt och härdigt som bara den. Och så fick han idén. Tänk om man kunde återanvända begagnade kapell och tillverka nya coola väskor. Och tänk om det här kunde passa in i det rumänska hjälparbete som församlingen redan engagerat sig i.

Finns ute till försäljning

Som vid all produktutveckling tar det tid att komma i gång, men nu har väskorna äntligen blivit verklighet och finns ute till försäljning. Idén har uppmärksammats och blivit så hyllad att WhyBags också var bland de nominerade till årets Formex Sustainability Award. Och varje WhyBag som säljs skapar hopp om en bättre framtid för romska familjer i Rumänien.
För det är där produktionen bedrivs, genom ett samarbete med hjälporganisationen Networks Romania vars grundare Lee Saville just i dag besöker Missionskyrkan i Värnamo. Här har eldsjälar både i och utanför församlingen stöttat arbetet sedan flera år tillbaka och Lee vänder sig med tacksamhet mot besökarna som fyller de första raderna i kyrksalen:
– Vi samlas här idag för att fira. Det här är en festdag! Mycket av det jag ska berätta för er skulle aldrig ha blivit verklighet om det inte vore för er, säger Lee.

Omtumlande möte med Gud

Han är den högpresterande advokaten som levde för pengar och karriär tills han fick ett omtumlande möte med Gud. Hans fokus vände totalt. I kraftfulla och återkommande drömmar började Gud tala till honom och när Lee, två år efter sin omvändelse, mötte gatubarnen i Rumänien visste han vad Gud hade kallat honom till. Lee sålde sin andel i advokatbyrån och flyttade till Rumänien. Nu har han levt bland romerna i 27 år och sett hur utbildning och arbetstillfällen ger kraft att förändra liv.

Anders Nordangård

Väskidén som föddes när Anders Nordangård satt på en vägkrog skapar nu ­arbetstillfällen för romer.

– Allt börjar med en möjlighet. En möjlighet kan förändra ett liv och ge hopp till en hel familj. En möjlighet att bryta fattigdom och förverkliga drömmar. Allt börjar med en enda möjlighet. Det här är vårt varför, säger Lee.
Han berättar om stipendieprogrammet, ”Ge ett frö”, som blivit verklighet tack vare stödet från församling, privatpersoner och företag i Värnamo. Hur det började som en dröm men hur man på några få år har byggt upp en stipendiefond som möjliggör gymnasiestudier för 23 romska elever. Flera av dem, framför allt tjejerna, drömmer nu om att studera vidare på universitet.
– Och det här sker bland det romska folket där man under 1 000 år har levt utan skolgång, där det är vanligt att barnen hoppar av skolan redan i årskurs fyra, säger Lee.

Odling av blommor och grönsaker

Han fortsätter att berätta om romska familjer som kommer i gång med odling av blommor och grönsaker, tack vare skänkta fröer från Sverige. Skörden säljs på marknaden och skapar värdefull inkomst. Lee berättar vidare om hur svenska erfarenheter från tillverkande industri har vidareförmedlats och lagt grunden till det sociala företaget Dece Clothing.
– Vi började med virkade mössor och de var rena rama skräpet, säger Lee och skrattar.

Nya innovativa material

Men i dag syr man mössor av merinoull och ryggsäckar av läder och gamla Ikea-mattor. Man har också börjat tillverka i nya innovativa material som appleskin, ett biobaserat veganskt alternativ till läder, för en kund i Nederländerna, och all produktion är certifierad av World Fair Trade Organization. Produktionen bedrivs i containers som byggts ut successivt med fler. I dag har man fyra ”hubbar”, berättar Lee, som var och en består av flera hopbyggda containers och tillverkningen genererar sysselsättning för 41 personer.
– Men i den takt som verksamheten utvecklas just nu ser vi att vi skulle behöva bygga en liten egen fabriksenhet, säger Lee.
Även här har Missionskyrkan i Värnamo resurser i form av en arkitekt som är medlem i församlingen och som redan har börjat skissa på idéer.
– Man kan ju som församling nöja sig med att skicka pengar men vi kände att vi ville ha ett starkare engagemang, säger Carl-Gunnar Karlsson, ansvarig för församlingens Rumäniengrupp.
Och nog har engagemanget fått ett tydligt uttryck genom väskorna som tillverkas av gamla lastbilskapell.
– Vi köper in och får donationer av lastbilsföretag, vi rengör materialen, skär dem förhand och så har vi ett litet team som jobbar med prototyper utifrån designmodeller som vi får av Anders. Nu har de första väskorna släppts till försäljning och vi bara hoppas att de ska få dragkraft på marknaden, säger Lee.

Fakta: Networks Romania

  • En allkristen missions- och hjälporganisation som verkar bland det romska folket i nordvästra Rumänien.
  • Organisationen grundades 2001 av den brittiske advokaten Lee Saville och Ingemar Götestam.
  • Genom att främja utbildning, bland annat genom stipendieprogrammet ”Ge ett frö”, och genom att utveckla möjligheter till självförsörjning och arbete genom lokal tillverkning vill Networks Romania ge kraft och hopp till det romska folket och hjälpa dem att bryta generationer av fattigdom.
  • Läs mer: networksro.org

Gabriella Mellergårdh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice