Åkessons utspel kan också drabba kyrkor

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill inte se minareter i stadsbilden. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jimmie Åkessons vill riva moskéer som sprider islamism. Han inskränkningar liknar de som finns i vissa muslimska länder menar en forskare.

Sverigedemokraterna har sedan länge profilerat sig som motståndare till islam. Under partiets landsdagar i Västerås gick Jimmie Åkesson till hårt angrepp mot de moskéer som han menade sprider icke-svenska värderingar. Detta kräver enligt honom drastiska åtgärder, då islamisterna är många.

– Vi behöver också börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sa Jimmie Åkesson under talet.

Totalstopp för nya moskéer

Han ville ha ett totalstopp för uppförande av nya moskéer i Sverige. Han betygade samtidigt att han stod bakom religionsfriheten, men tolkade den så att en troende enbart har absolut rätt att praktisera sin religion så länge det inte påverkar någon annan.

Jimmie Åkessons utspel har fått hård kritik, och statsminister Ulf Kristersson är en av dem som tagit avstånd. Katherine Cash arbetar med religionsfrihetsfrågor på Svenska missionsrådet. Hon framhäver att Åkessons förslag både spär på polarisering och skulle undergräva grunden för vår demokrati. Hon liknar Åkessons förslag vid hur kinesiska kommunistpartiet hanterar religion.

- Jimmie Åkesson vill ta bort halvmånar från moskéer, i Kina tar man bort kors från kyrkor. Vill vi ha det så att staten bestämmer vilka religiösa symboler som ska få förekomma? säger hon.

Staten som delar ut privilegier 

Hon menar att Jimmie Åkesson undergräver religionsfriheten och andra demokratiska rättigheter för alla medborgare, inte bara för muslimer.

- Man kan inte inbilla sig att man selektivt kan ta bort rättigheter för en grupp. Då har alla förlorat sina rättigheter och kvar finns privilegier som staten godtyckligt kan ta bort från alla grupper när det behagar, säger hon.

Katherine Cash tror att Jimmie Åkessons moskékritik bidrar till polariseringen av det svenska samhället.

- Vi befinner oss i ett väldigt spänt läge, efter terrorattentatet den 7 oktober och de efterföljande bombningarna i Gaza. I det känsliga läget gör ett sånt utspel att riskerna ökar för vår demokrati, men även för vår säkerhet, säger hon.

Strider mot grundlagen

Jonas Svensson, som är professor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitet, underkänner Jimmie Åkessons resonemang om att religionsfriheten enbart gäller i det privata.

- Det blir väldigt svårt att genomdriva en generell regel om att ingen ska behöva stöta på religion någonstans. Religionsfriheten innefattar rätten att uttrycka sin religion offentligt, och även predika den för andra, säger han.

Enligt den svenska grundlagen har man rätt att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Jonas Svensson menar att det därför, enligt den nuvarande lagstiftningen, inte går att stoppa muslimer från att mötas.

- Och då kan man hävda att de har rätt att mötas i en lokal. Det är något som staten inte ska hindra, säger han.

Kan drabba andra än muslimer

Jimmie Åkesson vill sätta stopp för muslimska grupper vars värderingar han tycker går på tvärs mot det svenska samhället. Men Jonas Svensson tror inte det är möjligt att införa lagar som enbart drabbar muslimer, istället skulle alla trossamfund få finna sig i att bli övervakade och straffade om de står för andra värden än de godkända.

- Det finns flera som har ett budskap som inte i alla delar stämmer överens med svensk politisk konsensus, säger han.

Liknar Jimmie Åkessons förslag hur vissa muslimska länder hanterar icke-muslimska religioner?

- Ja. Muslimska länder har inskränkningar för att de tror att islam är den enda sanna religionen, Jimmie Åkesson för han vill skydda det som han ser som svenska värderingar. Motiven är olika, men det finns tydliga paralleller.

Jonatan Sverker

3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Efter moskérivaren Jimmie Åkessons utspel i helgen måste det väl vara klart för var och en inom regeringspartierna att Tidöavtalet bäst beskrivs som avtalet mellan Faust och Mefisto…
Ingrid Östlund
Var finns våra kyrkoledare i detta ?! Jag förväntar mig kraftfullt uttalande mot Åkesson och SD.
Björn Dahlroth
Allamuslimer följer inte alla nästan hundra bud som Finns i koranen. Om han gjorde det och avstod från politik skulle värden bli bättre. Det vore inte dumt om han dessutom valde att följa levnadsreglerna reglerna från de näst viktigaste profeterna i islam nämligen Isa och Musa. De är inte så detaljerade men lättare att komma ihåg. viktiga år .Si ko

 

Till minne