Jesus är motorn för unga mekare

bilmek

Flera ungdomar från mekarträffen, som aldrig varit i kyrkan tidigare, har börjat dyka upp på tonårssamlingarna i kyrkan. Foto: Gabriella Mellergårdh

Doften av nygrillad korv gifter sig fint med doften av motorolja. Ett 30-tal ungdomar hänger i maskinhallen och i uterummet pluggas det för årets sista prov. ”Med Jesus under huven” har öppnat dörren till ett helt nytt sammanhang där unga kan forma en tro.

– Vår önskan är att alla som kommer hit ska få en personlig relation med Jesus. Det överskuggar allt. Och så önskar vi givetvis att de ska hitta en trygg plats att växa vidare i tron. Här kan vi lotsa dem vidare till olika sammanhang eftersom de kommer från olika håll, säger Efwa Einefors, en av de fyra som bär visionen.

Det är en alldeles vanlig onsdagskväll hemma hos familjen Einefors i Fryele utanför Värnamo. Bil efter bil rullar in på gårdsplanen i den varma kvällssolen och i verkstaden har man redan hissat upp första fordonet, där man ska byta ut en trasig spolarvätskebehållare. Nästa bil på tur behöver nya bromsok – en annan ska snyggas till med nya fjädrar.

– Jag ska sänka den, det är en sån där ungdomsgrej, förklarar bilens unge ägare, eftersom jag uppenbarligen ser lite frågande ut.

Sorlet tystnar

Men innan kvällen drar i gång på allvar kliver Efwa upp på trappstegen med en andaktsbok i handen. Sorlet i verkstaden tystnar. Efwa berättar om muggen som försvann för några veckor sedan, hur hon letade och hur glad hon blev när den återfanns.

– Om jag blev så glad för en tupperwaremugg som kom tillbaka, hur glad blir då inte Jesus över dig! Jag letade i två veckor efter den här muggen, men Jesus har gjort så otroligt mycket mer för dig. Nu när det blir sommar, kom ihåg det. Han är med dig, han älskar dig och vill va med dig. Det enda du behöver göra är att ta emot, säger Efwa.

Så plockar hon fram böneboken. Flera av ungdomarna som kommer hit har ingen egen formulerad tro, men många tar ändå chansen att nämna saker man vill ha förbön för. Ibland öppet i gruppen, ibland i ett enskilt samtal. Efwa skriver ner alla böne­ämnen i boken – liksom bönesvaren. Denna kväll ber man bland annat för festivalkyrkan på Sweden Rock och för stundande skolavslutningar där fyra killar i gruppen tar studenten.

Samlas varje onsdag

En roll-up vid fikabordet mitt i verkstaden visar vad onsdagskvällarna handlar om: ”Med Jesus under huven.” Så här har man samlats varje onsdag sedan tre år tillbaka. Möten kring ett gemensamt intresse av motorer och bilar, ”gött häng” och fika, och därtill möjlighet att få lite hjälp att plugga för den som så önskar. Andakten som inleder varje mekarträff är obligatorisk, likaså policyn att alkohol, droger, tobak och grovt språk inte hör hemma här.

– Mina barn har inte fått svära och med andra ord får inte du heller göra det när du är hemma hos oss. Det är enkelt, det köper alla, säger Efwa.

Är hon själv motorintresserad? Ja, absolut.

– Vi är lite av motornördar hela familjen. Sonen har kört A-traktor och när dottern gick bibelskola på TMU så var hon bilansvarig. Vi har alltid mekat i familjen och jag själv har jobbat på Statoil i 20 år, berättar Efwa.

Håkan Einefors grillar korv medan ungdomarna ägnar sig åt mekande med bilar i maskinhallen eller studier i det närliggande uterummet. Foto: Gabriella Mellergårdh

Maken Håkan startade egen elfirma och lät bygga en maskinhall med verkstad ute på gården. Det var också Håkans förslag att verkstaden skulle kunna få vara en plats för ungdomarna.

Kvartetten bakom initiativet till mekarträffen hade alla burit visionen på olika håll, delvis sprunget ur en frustration över befintligt tonårsarbete där många unga inte kände att de platsade.

– Vi kände bara att vi måste fånga de här som inte hittar sin naturliga plattform i kyrkan, de som inte är intresserade av sång och musik eller idrott, säger Lasse Nyström.

Pusselbitarna föll på plats

Lasse bollade sina tankar med vännen Thord Lang som bar på precis samma funderingar. Efwas och Håkans vision följde samma tema – och förstärktes av deras stora hjärta för epa-gänget ”som aldrig har någonstans att vara och som alltid får skäll”. När kvartetten slutligen möttes i gemensamt samtal och upptäckte att Gud hade planterat samma dröm föll alla pusselbitar på plats. Till och med platsen, verkstaden, var förberedd. Det var bara att köra i gång.

– Vi är den otroligt låga tröskeln in i ett sammanhang där ungdomar kan börja våga tro på något. Vi har flera här som aldrig skulle ha satt sin fot i en kyrka, men hit kommer de. Och det är så vansinnigt bra att prata om Jesus i den här miljön, det finns så många liknelser som gör det enkelt att prata om tron, säger Lasse.

Inte kopplat till någon församling

Initiativet till mekarträffen är helt privat av de fyra vännerna och inte kopplat till någon församling. Däremot har konsekvensen av mekarträffen blivit att flera tonåringar som aldrig varit i kyrkan har börjat dyka upp på tonårssamlingarna i Allianskyrkan Värnamo, där Efwa också har blivit tonårsledare.

– Det ger ringar på vattnet. Här har de hittat ett umgänge och i Efwa har de fått en ledare som sänker trösklarna, säger Thord.

– Men det handlar verkligen inte om oss, understryker Efwa. Vi är inte viktiga. Vi är bara verktygen. Vi äger inte det här konceptet, vi förvaltar det. Vi skulle så gärna vilja se fler som gör samma sak, som använder sitt intresse för Guds rike.

Samtalet avbryts när ännu en bil rullar in på gårdsplanen, sprejmålad med glimten i ögat. Grabben intill förklarar:

– Vi hade lite tråkigt en kväll så vi satt och letade billiga bilar på Blocket, och så hittade vi den här för 2 000 kronor.

Bilen ska cabbas

Målet för aftonen är att förvandla en Mercedes A-klass som sett sina bästa dagar till något helt unikt. Tigersågen åker fram och till allmänt jubel börjar förvandlingen. Nu ska bilen cabbas. Efwa går fram och ger lite råd kring skärningspunkten, att det kanske vore klokt att bara kapa taket över förarsidan så att man inte tappar hela bakluckan. Telefoner filmar, klipp delas.

Efwa och jag lämnar stimmet för en stund och går ner till familjen Einefors uterum där två tjejer sitter och pluggar för terminens sista prov – och en kille bävar för stundande uppkörning. Efwa peppar och uppmuntrar, berättar för mig vid sidan om att hon själv har en ”ofrivillig lärarexamen” med sig i bagaget.

– Jag ville aldrig bli lärare, jag jobbar som ekonom, men här har vi fått vara med om fantastiska saker. Bland annat har vi fått hjälpa en kille som aldrig varit godkänd i svenska till att faktiskt klara sig. Det är en gigantisk förmån att få vara med och vi är så otroligt tacksamma över att bli använda.

Ewva Einerfors

Vi äger inte det här koncepetet, vi förvaltar det. Vi skulle så gärna vilja se fler som gör samma sak, som använder sitt intresse för Guds rike, säger Ewfa Einefors.

Gabriella Mellergårdh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.