Thailändsk baptistledare: Jag har förståelse för att ­baptister i Myanmar tar till vapen

Inbördeskriget i Myanmar har satt lokalbefolkningen, bland annat karener, i en mycket svår situation. Hjälp från grannlandet Thailand kommer från det karenska baptistförbundet, vars ledare Yo-Aye-La personligen åkt in med hjälpsändningar till nödställda. Foto: Privat

När andra vill fly ut ur Myanmar så ger sig han in dit. Den thailändske baptistpastorn Yo-Aye-La hjälper förföljda, trots de stora farorna.

Inbördeskriget i Myanmar har hamnat i skuggan av andra världshändelser, men den blodiga konflikten fortsätter att skörda liv. Efter det att militären störtade regeringen i en statskupp 2021 har flera tusen civila dödats.

Gerilan kontrollerar stora landområden

Oppositionens företrädare uppmanar till väpnat motstånd mot militären, och det är de etniska gerillagrupperna som varit mest framgångsrika i den kampen. I delstaten Karen kontrollerar gerillan stora landområden, vilket gjort att militären väljer att bomba befolkningen med flygplan.

– Militären vet inte var deras fiende befinner sig. Därför bombar de byar, som de kan se, och fokuserar på skolorna och kyrkorna.

Yo-Aye-La

Det säger Yo-Aye-La, en karensk baptistpastor och generalsekreteraren för Thailands karenska baptistförbund som Sändaren mötte på Equmeniakyrkans årskonferens i Helsingborg.

Mycket farlig operation

Yo-Aye-La är född och uppvuxen i Thailand, men ägnar nu ­mycket tid åt att hjälpa främst karener i Myanmar. För att kunna nå dem ger han sig in i Myanmar med hjälpsändningar. Det är en mycket farlig operation. För det första försöker de thailändske myndigheterna att stoppa honom och andra som vill ta sig in i Myanmar.

– Där åker vi över floden på natten, eller ibland tidigt på morgonen, säger han.

Sedan vandrar han in i Myan­mar med mat och andra för­nödenheter, och går ibland långt in i landet. Två gånger har han upplevt bombattacker.

– Du kan inte göra någonting när du bombas, du kan bara hoppas att det går över. Nu kan de bomba närsomhelst, säger han.

Fokuserar på de mest utsatta

Han säger att alla i Myanmar är fattiga på grund av kriget, och det finns förstås ingen möjlighet att hjälpa alla för thailändska baptister. Därför fokuserar de på att hjälpa de mest utsatta, barn och äldre i krigszonen.

– Det är en mycket svår situation, för kriget gör att många bönder i Myanmar inte kan odla sin mark. Om de sår så kan de inte ta hand om sina grödor eller sköra, då de är på flykt, säger han.

Tillfrisknat efter malaria

Just nu är det regnperiod i Myan­mar och då är malariamyggan särskilt aktiv. Pastorn försöker att bistå befolkningen med insektsnät som ska skydda mot sjuk­domen. Han har själv nyligen tillfrisknat efter malaria.

– Jag vårdades på ett sjukhus i Thailand, de frågade var jag fått malarian för att kunna spåra smittan, då malaria inte längre finns i Thailand. Jag var tvungen att ljuga, för att de inte skulle förstå att jag varit i Myanmar, säger han.

Många soldater troende baptister

I den karenska gerillan är många av soldaterna troende baptister. Enligt Yo-Aye-La brukar de förbereda sig inför ett anfall mot militären genom att be och fasta, och det gör dem styrkta inför striden. Han har också mött en pastor som delar ut nattvard på söndagsförmiddagen och byter om till uniform på eftermiddagen för att gå ut i djungeln och slåss.

Han tar inte ställning till om det är rätt eller fel att baptister tjänstgör som soldater, men han har förståelse.

– De har ingenstans att fly. Och deras mål är att skydda sitt folk, när militären kommer dit för att slåss och bomba, säger han.

Även om Myanmars militär har mött stora motgångar i kriget så finns det ingenting som tyder på att den är nära att kollapsa. Yo-Aye-La har mött högt uppsatta personer inom oppositionen, och de tror att kriget kommer att fortsätta många år till. Det kommer också vara svårt att inleda fredsförhandlingar, då misstron mot militären är kompakt.

Fakta: Egumeniakyrkans samarbete

  • Equmeniakyrkan har ett nära samarbete med karenska baptister i Thailand.
  • Samfundet stöttar ett församlingsgrundande arbete, och man bidrar med stöd till karenerna för att de ska kunna arbeta för sina rättigheter.
  • Equmeniakyrkan låter också en stor del av det humanitära stödet till utsatta i Myanmar gå igenom de karenska baptisterna.
  • Nästa år planeras för att bibelskolan APG29 ska hållas i Thailand.

Taggar:

Myanmar Baptism

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.