Israeliskt lagförslag upprör kristna sionister

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tvingats försäkra att lagen inte ska bli verklighet. Foto: Abir Sultan

Ett lagförslag från ett ultraortodoxt parti väcker stor uppmärksamhet. Nu har protester från Israelvänner tvingat premiärminister Benjamin Netanyahu att reagera.

I Israel har hundratusentals personer protesterat mot högerregeringens planer på att försvaga Högsta domstolens ställning i landet. Men i skuggan av det förslaget att förändra grundlagen så orsakar ett annat lagförslag oro, men hos helt andra grupper.

Det är två ledamöter i det ultraortodoxa regeringspartiet Torahpartiet, Moshe Gafni och Yaakov Asher, som i knesset motionerat om att kraftigt inskränka möjligheterna att evangelisera i Israel. Enligt lagförslaget ska det vara förbjudet att berätta om in sin tro för andra och att dela religiöst material i syfte att få någon att konvertera. Om någon övertalas att konvertera kan den som evangeliserat dömas till ett år i fängelse. Parlamentsledamöterna verkar särskilt oroade av kristen mission, eftersom den nämns specifikt.

Kristen evangelisation ses som hot

I Israel finns det idag drygt 15 000 messianska judar, alltså personer som fortfarande kallar sig judar men som tror att Jesus var den utlovade messias. Somliga grupper bedriver, ibland med stöd från utlandet, evangelisation riktad mot andra judar. Att kristen mission bedrivs i Israel tas mycket illa upp av somliga religiösa grupper, som ser de messianska judarna som ett existentiellt hot mot judendomen. Det är därför som de vill stoppa kristna evangelisationsinsatser i landet, trots att de messianska grupperna är förhållandevis små.

Det är inte första gången som liknande lagförslag läggs fram i Israel. Redan i slutet av 1990-talet fanns det politiska krafter som önskade en sådan lagstiftning. Och Torahpartiet brukar lägga fram detta lagförslag varje år, men först denna gång fick det stor spridning bland kristna amerikanska sionister. Enligt uppgifter i Times of Israel ska många ha hört av sig till den israeliska regeringen för att protestera. Premiärminister Benjamin Netanyahu var sedan snabbt ute på sociala medier för att försäkra att någon sådan lag inte är aktuell. Han har länge förlitat sig på kristna understödjare, och att stöta sig med dem skulle innebära stora risker, inte enbart för Netanyahu, utan även för Israels ekonomi. Kristen turism är en viktig inkomstkälla.

Israelvänner vill ändå vara vän

Times of Israel har intervjuat kristna Israelvänner som bor i landet och som vänder sig mot lagförslaget. Pingstvännen Glenn Plummer, som är biskop i en kyrka med främst svarta amerikaner som medlemmar, är orolig för att en sådan lag skulle ge Israel ännu sämre rykte. Men själv skulle han inte påverkas.

 För mitt stöd bygger på Bibeln. Det bygger på Israels Gud. Kan något få mig att förneka Israels Gud?

Taggar:

Israel

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice